Una manifestant sosté una pancarta amb el lema "Existim" en la concentració contra el racisme a la plaça Sant Jaume de Barcelona
Una manifestant sosté una pancarta amb el lema "Existim" en la concentració contra el racisme a la plaça Sant Jaume de Barcelona

Almenys la meitat de les discriminacions racistes no es denuncien, segons SOS Racisme

SOS Racisme alerta que hi ha un augment de casos detectats de racisme en què les víctimes no volen denunciar per desconfiança en el sistema i la policia

RedaccióActualitzat

SOS Racisme adverteix que la por i la desconfiança cap a les administracions i els cossos policials augmenten la indefensió de les persones no blanques. En el seu informe anual, apunten que prop de la meitat de les agressions que hi ha a Catalunya queden sense denunciar i, per tant, impunes. 

Aquest 2020, l'ONG ha registrat un total de 182 situacions racistes, de les quals 99 es van denunciar per la via penal, civil o administrativa i 83 no es van poder denunciar. Això suposa que els casos no denunciats han passat del 32 al 46% en un any.

El 39% dels casos que no s'acaben denunciant és pels recels de les víctimes cap a l'estat, i en un 27% dels casos la víctima acaba sent no localitzada per l'entitat, sobretot per altres problemes econòmics o socials que té.

Els àmbits amb major percentatge de casos no denunciats ha estat la seguretat privada (60%), els drets socials (55%), la policia (54%) i els conflictes entre particulars (44%).

Els conflictes amb la policia i entre particulars sumen el 50% dels casos totals notificats, un 27% els particulars i un 23% els policials, i el 47% dels denunciats.

I la denúncia tampoc és cap garantia. D'anys anteriors encara hi ha 172 casos oberts i pendents de resolució.

Pel que fa al perfil de les persones ateses, el 47% van ser immigrants regularitzats, un 36% tenien nacionalitat espanyola i només un 5% eren immigrants en situació irregular. Això, segons SOS Racisme, és perquè aquest últim col·lectiu no es refia de l'estat i creu que si denuncia abusos o discriminacions pot ser deportat al seu país d'origen.

Moltes persones no blanques han de viure situacions de racisme en el seu dia a dia. Uma Alcaide Jawo, intèrpret i traductora de serveis públics d'Osona, ens explica com és haver de fer lluitar contra la xenofòbia:

SOS Racisme també posa deures a l'administració. Encara no han aconseguit que obrin cap procediment sancionador a les immobiliàries que discriminen, per exemple.

Un altre aspecte que denuncien és el "perfilament", quan la policia atura aquelles persones "amb aparença racialitzada no blanca, qüestionant la seva presència a l'espai públic",  segons explica Gemma Ferreón, coordinadora i responsable d'incidència de SOS Racisme a Catalunya.

Més identificacions en el confinament total

SOS Racisme alerta que durant el confinament més estricte es van agreujar alguns conflictes veïnals racistes i també les identificacions racials per part de la policia. El Servei d'Atenció i Denúncia (SAID) de l'entitat va atendre durant el 2020 un total de 590 persones, 418 de les quals va ser el primer cop que s'hi van adreçar.

ARXIVAT A:
RacismeXenofòbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut