La meitat de la població podria ser miop el 2050 per la poca activitat a l'aire lliure

Segons els estudis liderats per Padmaja Sankaridurg, que recomana limitar l'ús de pantalles

RedaccióActualitzat

L'any 2050, la meitat de la població de tot el món serà miop. I una de cada 10 persones tindrà una miopia aguda, per sobre de les 5 diòptries.

Són els càlculs dels últims estudis liderats per Padmaja Sankaridurg, catedràtica d'Optometria a Sydney, a Austràlia, i que fa més de 15 anys que es dedica a investigar la miopia.

S'ha centrat, sobretot, en infants i adolescents, per què els afecta cada cop més i què es pot fer per prevenir-la i corregir-la.

La miopia és un dels mals de les societats modernes, assegura. L'explicació, diu, la trobem en com vivíem fa dècades i en com vivim ara.

"Fem més activitats de proximitat, estem asseguts en habitacions petites, en apartaments, en àrees petites, i els nens es passen molt de temps fent activitats on han de mirar de prop", assegura l'optometrista. "L'ull no té cap motiu per mirar a distància i sembla que s'hi adapta", afegeix.

I, a més a més, la vista la fixem en les pantalles. "Cada vegada més nens i més petits, fins i tot de preescolar, es passen molt de temps fent activitats de proximitat en telèfons, tauletes, mirant vídeos. Sobretot, ara, amb la pandèmia de la Covid. Tot apunta que, passant menys temps a l'aire lliure, poden ser curts de vista", constata Sankaridurg.

 


Juan P. Álvarez de Toledo és subdirector mèdic del Centre d'Oftalmologia Barraquer. Opina que "les pantalles poden ser dolentes si s'utilitzen malament: si ens les acostem molt o si estem moltes hores davant de les pantalles sense fer descans".

Aquest descans, segons Álvarez de Toledo, depèn de l'edat, "però els nens petits haurien de parar cada 15 o 20 minuts". I fa una altra recomanació: "Intentar treballar en habitacions amb llum solar."

Els experts també recomanen que els més petits de 3 anys no facin servir les pantalles. I a mesura que es vagin fent grans, ho facin només entre una i dues hores diàries.

A més, recomana que els nens es facin revisions a partir dels 2 anys. "Podem detectar que el nostre fill té problemes de visió si s'apropa molt a les coses, si no respon a certs estímuls o si torça un ull".

 


Per Padmaja Sankaridurg, el més important és mirar de prevenir el començament de la miopia. "Ara per ara, passar temps a l'aire lliure és l'única estratègia que tenim que sembla que funciona".

De cara a la gent jove, Álvarez de Toledo destaca l'educació com a eina per a la prevenció: "S'hauria d'educar els adolescents i la gent jove en el risc que suposa utilitzar les pantalles massa temps o en les condicions inadequades".

Padmaja Sankaridurg, premi al millor optometrista de l'any que atorga la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa, sosté que "no és que el fet que estar asseguts davant de les pantalles el que provoca miopia, sinó que el que la causa és treballar a curta distància". Insisteix també que el problema és "la falta de temps a l'aire lliure".

Explica que els nens asiàtics tenen miopia abans, a primària. "En els nens europeus comencem a veure miopia entre 10 i 12 anys".

 

Descansar la vista de les pantalles cada 20 minuts, millorar la il·luminació del lloc de treball i passar més temps a l'aire lliure són les recomanacions d'aquesta experta en la visió per mirar de prevenir la miopia.

Padmaja Sankaridurg és la directora del Programa de Miopia i la cap de Propietat Intel·lectual de l'Institut de la Visió Brien Holden i catedràtica de l'Escola d'Optometria i Ciències de la Visió de Sydney, a Austràlia.

Sankaridurg ha estat investigant la miopia des de fa més de 15 anys centrant-se en les estratègies per alentir la progressió miòpica i el desenvolupament d'errors refractius. En aquest sentit, ha supervisat la transferència d'aquesta recerca a productes òptics per frenar la miopia.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut