La meitat de catalans creu que català, valencià i balear són llengües diferents
L'informe afirma que l'ús social del català no creix entre els joves

La meitat dels catalans creu que català, valencià i balear són llengües diferents

L'informe sobre el català denuncia que han crescut un 85,7% les denúncies per discriminació als catalanoparlants en els cossos policials

Actualitzat

El català està desemparat des del punt de vista legal, segons l'InformeCat de la Plataforma per la Llengua del 2020, que s'ha presentat aquest dimecres, i que denuncia que no es respecten els drets lingüístics dels catalanoparlants.

Òscar Escuder,  president de Plataforma per la Llengua, ha dit que el català "no està a punt de desaparèixer, ni de bon tros", però sí que "hi ha aspectes que no van bé i han de ser revertits". 

Una de les dades que considera "gravíssimes" és el fet que "la meitat dels habitants de Catalunya creuen que català, valencià i mallorquí són llengües diferents".  El percentatge s'eleva entre els més joves fins al 60%, entre la població de 16 i els 29 anys. I baixa al 42% entre els més grans de 60 anys.

Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, ha presentat telemàticament l'informe (CCMA)

Aquest fet, Escuder l'atribueix al govern espanyol -i no fa diferència entre PP i PSOE-, que, entre altres polítiques, diu, separa català i valencià en els webs oficials. 

"No hi ha cap llengua, en el context de països democràtics, de la mesura i vitalitat del català que estigui tan desemparada des del punt de vista legal."


"Tenim un Estat que imposa una llengua i no respecta els nostres drets lingüístics, sinó que fa el contrari i trepitja els drets tant com pot."

Escuder ha denunciat que s'hagin "invertit zero euros en la producció cinematogràfica en català entre el 2013 i el 2019" o, com "a cirereta del pastís", ha recordat la recent sentència del Suprem.
 

 

Disciminació policial

Entre les xifres més destacades de l'informe hi ha que les denúncies per discriminacions policials als catalanoparlants han augmentat el 85,7% entre el 2018 i el 2019. 

La majoria es produeixen en els cossos policials de l'Estat. Un 54% per part de la Policia Nacional i un 35 % de la Guàrdia Civil. La dels cossos policials representa el 30% dels casos de discriminació per raó de la llengua en òrgans oficials.


En aquest sentit, l'informe recull que un 20% de la població creu que no té dret a parlar en català als funcionaris públics de l'Administració de l'Estat, tot i que ho recull l'Estatut.

 

 

Dades positives: Rosalía i Twitter

Però no tot són dades negatives. El català és la cinquena llengua del món en nombre de piulades a Twitter. I una cançó en català de Rosalía, "Milionària, la més reproduïda en aquesta llengua en 24 hores. Dos milions de visites en un dia.  

A Andorra, l'ús del català en l'àmbit familiar ha pujat més d'un 8% i a Catalunya el nombre d'habitants que tenen el català com a primera llengua és el més alt dels últims 15 anys. I les inscripcions per fer exàmens oficials de català han crescut un 11% en un any.

El català és la cinquena llengua del món en nombre de piulades a Twitter (CCMA)

Per contra, l'ús social del català no creix entre els joves.

Entre les xifres negatives també destaca que només el 7,5% dels que han nascut a l'estranger parlen habitualment català a Catalunya, que menys del 15% dels habitants de la ciutat de València parlen habitualment valencià, que la publicació de llibres en català s'ha reduït un 15% en un any o que tot just un 20% dels llibres que s'exposen en les grans superfícies catalanes són en llengua catalana.

 

L'àmbit judicial

En l'àmbit judicial, el català no és un requisit sinó un mèrit del personal tot i que els ciutadans tenen dret a ser atesos en la seva llengua. En aquest sentit, la Generalitat només pot exigir el coneixement del català al 5,3% dels candidats a formar part del personal.
A més, segons el Departament de Justícia, el 8,5% de les sentències redactades el 2019 es van fer en català, percentatge similar al d'exercicis anteriors, tot i un tímid augment del 0,8% en relació amb el 2018.
Pel que fa als documents notarials, durant l'any passat només el 9,5% es van redactar en català, una xifra que ha augmentat respecte a l'any anterior però que encara és de les més baixes dels últims anys. La majoria de les notaries no ofereixen la possibilitat de triar la llengua.

 

El món empresarial

De les 134 normes aprovades el 2019 que imposen el castellà, 41 afecten el sector privat. En aquest sentit, l'informe destaca empreses com SEAT -que "ignora el català, tot i ser el seu cinquè mercat lingüístic"-, Amazon -que "discrimina el català, encara que el 57,1% dels seus centres logístics a Espanya estan en territori catalanoparlant"- o Netflix -que "no ofereix en català 331 pel·lícules que ja tenen versió en aquesta llengua".

D'altra banda, el 90% dels restaurants amb estrelles Michelin a Catalunya disposen d'una pàgina web en català i un 66,7% dels consumidors volen que s'etiqueti en català. 

Malgrat èxits mundials com Rosalía, els joves van perdent l'ús social del català (CCMA)


La salut del català en 50 dades


L'InformeCat 2020 és un document que busca radiografiar la salut de la llengua catalana, que, per fer-ho, recull 50 dades sobre l'ús de la llengua en diversos àmbits, referents als territoris on el català és llengua oficial.

 

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut