Washington

La mascareta, un símbol més de divisió entre partidaris i detractors de Trump

La mentalitat llibertària i individualista dels Estats Units genera reticències a l'ús de la màscara per prevenir el contagis del coronavirus

Xesco ReverterActualitzat

La mascareta és una de les mesures per prevenir la transmissió de la Covid-19, però als Estats Units, Donald Trump es nega a demanar-ne l'ús entre la població, malgrat que el país està en el pitjor pic de contagis. Tot i això, en les últimes hores ha dit que en un espai reduït se la posaria.

El cas és que, als Estats Units, la mentalitat llibertària i individualista de l'ADN fundacional del país encara és molt present i moltes recomanacions del govern generen, d'entrada, rebuig.

Gent sense mascareta refrescant-se al riu Salado, a Arizona (Reuters/Cheney Orr)

 

Fa uns dies, el riu Salado, a Arizona, es va omplir de banyistes. Molt pocs duien màscares, malgrat passar-se hores sobre flotadors enganxats els uns amb els altres i que a Arizona els positius de Covid s'han multiplicat per 500 en un mes. L'escena il·lustra la poca penetració que les màscares tenen a la meitat sud dels Estats Units.

Heather Akou, professora de la Universitat d'Indiana, ho argumenta així:

"Aquí hi ha la convicció que no ens agrada que ens diguin què hem de fer, o que el govern ens hi obligui. Aquest és 'el país de la llibertat' i no ens agrada que ens manin."

 

Segons les enquestes, el 70% dels nord-americans porta sempre o gairebé sempre la màscara, però un 46% dels republicans s'hi nega; sovint són els mateixos que qüestionen el canvi climàtic. El dia que l'Ajuntament de West Palm Beach va aprovar fer obligatòria la màscara, uns quants veïns van dir el següent als regidors:

"Vostès obeeixen les lleis del dimoni i els arrestaran. I vostè, doctor, el detindran per crims contra la humanitat."

Trump es nega a fer obligatori l'ús de mascareta (Reuters/Tom Brenner)

 

A diferència d'Europa, l'ús de la màscara s'ha acabat polititzant, als Estats Units. En bona part, perquè el seu president es nega a posar-se'n i l'ha convertida en un símbol més de les guerres culturals del país: si ets anti-Trump, portes màscara; si ets pro Trump, la rebutges. Fins al punt que molts governadors conservadors, tot i que se'n posen, es resisteixen a fer-la obligatòria per no contradir el president i irritar les bases.

No hi fa res que la resta de càrrecs de l'administració cada cop alertin més de la conveniència de posar-se-la, començant pel vicepresident, Mike Pence, que ha reconegut que portar mascareta "és una bona idea" perquè "l'experiència diu que alenteix la propagació del coronavirus". O també pel líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell, que ha destacat que és "realment important" portar-ne "mentre no hi ha una vacuna" per a la Covid.

Mentre Trump no es posi la màscara, temen els epidemiòlegs, els escèptics el seguiran imitant. No hi fa res que, als estats on no és obligatòria, els casos de Covid hagin augmentat un 84% i en aquells on s'ha de portar hagin caigut un 25%.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsCoronavirus SalutTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut