El passeig marítim de Tel Aviv aquest dissabte

Portar la mascareta al carrer ja no és obligatori a Israel

La caiguda de contagis i l'èxit en la campanya de vacunació permeten recuperar certa normalitat prepandèmia

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Ja no cal portar la mascareta posada al sortir al carrer a Israel. Sí que serà obligatòria encara en espais tancats, però ja no a l'aire lliure, des d'aquest diumenge.

Els experts consideren, segons el ministre de Sanitat, Yuli Edelstein, que el risc de contagi en espais oberts és molt limitat, ara que més de la meitat de la població ja està vacunada amb les dues dosis de Pfizer i que s'han reduït considerablement els contagis.

Actualment, a Israel es registren uns 200 contagis diaris de Covid-19. El nombre de persones infectades no arriba a les 3.000, gairebé 300 de les quals estan ingressades als hospitals en estat greu.

Des de l'origen de la pandèmia, a Israel s'han registrat 836.922 contagis i han mort per Covid 6.316 persones.

"El nivell de morbiditat a Israel és molt baix gràcies a la nostra bona campanya de vacunació i, per tant, podem relaxar més restriccions", ha continuat el responsable de Sanitat-

El nombre de contagis al país ha caigut en picat després de la ràpida vacunació de la població gràcies a un acord de les autoritats amb l'empresa Pfizer-BioNTech, que els ha subministrat milions de vacunes a canvi d'obtenir dades sanitàries dels ciutadans per fer un seguiment de la seva evolució.

També les ha pagat més cares i això ha convertit Israel en el país que més ràpid està vacunant la seva població.

Una rapidesa que no s'aplica als palestins, a qui no estan arribant les vacunes.

La desescalada, gairebé completa

Més de 5,3 milions de persones d'una població de nou milions ja ha estat vacunada a Israel amb les dues dosis de Pfizer. Això ha permès a les autoritats anar retirant restriccions de forma gradual, fins a recuperar una certa normalitat prepandèmia.

En l'últim any, la població ha estat confinada fins a tres vegades. El tercer confinament va acabar el 21 de febrer, amb la reobertura de botigues, museus i biblioteques, amb mascaretes i distància de seguretat. El pla de reobertura era progressiu, segons el ritme de vacunacions i la reducció dels contagis. 

També a partir de diumenge tots els nens tornaran a l'escola amb normalitat, sense grups bombolla

Personal mèdic vacunant un noi jove
El 53% de la població ja està vacunada amb dues dosis de Pfizer (REUTERS/RONEN ZVULUN)

Aquest dimecres Israel celebrava el Dia de la Independència en un ambient festiu, amb trobades familiars, barbacoes als parcs, i carrers i platges plens a vessar, sense les restriccions i el toc de queda que van tenir l'any passat.

El país, a més, ja ha aprovat l'ús dels anomenats "passaports verds" amb Grècia i Xile per incentivar el turisme, un document que certifica haver estat vacunat contra el coronavirus i que permet viatjar sense haver de fer quarantena ni cap test d'antígens. També entrar en comerços, locals d'oci o activitats culturals.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut