La marihuana ja s'utilitzava fa 2.500 anys a Àsia
Cànnabis silvestre en una vall asiàtica (Narender Sharma-Wikimedia Commons)

La marihuana ja s'utilitzava fa 2.500 anys a Àsia

Ho revelen anàlisis químiques d'objectes trobats en un cementiri a l'est de la Xina

Xavier DuranActualitzat

El cànnabis o marihuana ja s'utilitzava a la Xina, probablement en cerimònies rituals, fa uns 2.500 anys. Així ho revelen anàlisis químiques de residus trobats en brasers de fusta. L'estudi es publica a la revista "Sciences Advances".

L'ús del cànnabis amb finalitats psicoactives en societats antigues és poc conegut. Hi ha evidències que la planta del cànem creixia a l'est asiàtic fa des d'almenys 6.000 anys. Però el seu contingut de compostos psicoactius era baix. Molts historiadors sostenen que els primers usos estimulants es van produir a l'Àsia. Però pràcticament l'única font és un text de l'historiador grec Heròdot, escrit en el primer mil·lenni abans de la nostra era i molts investigadors ho posen en dubte o no ho veuen concloent..

Ara, l'equip encapçalat per Yimin Yang, de la Universitat de l'Acadèmia Xinesa de Ciències a Pequín, ha utilitzat un altre mètode: l'anàlisi química. Els autors van utilitzar els residus continguts en objectes arqueològics trobats a les muntanyes Pamir, una regió que en l'antiguitat era un canal important de comunicació entre les poblacions dels actuals Xina, Tadjikistan i Afganistan.

Concretament, van extreure material orgànic de fragments de fusta i de pedres cremades. Les anàlisis van revelar la presència de principis actius del cànnabis, com tetrahidrocannabinol (THC). Es tracta del compost amb efecte psicoactiu mes potent dels que conté la planta.

Els objectes es van trobar en un cementiri. Per això, els investigadors creuen que el cànnabis s'inhalava durant cerimònies fúnebres per intentar comunicar amb els déus o amb els morts.
 

L'ús es va escampar per altres llocs del món

La troballa corrobora altres estudis que havien detectat cànnabis en cementiris situats més al nord, a la regió xinesa de Xinjiang i a les muntanyes Altai de Rússia. Nicole Boivin, director de l'Institut Max Planck de Ciències de la Història Humana a Jena (Alemanya), coautor de l'estudi, ho considera una prova de l'expansió del seu ús:

"La descoberta dona suport a la idea que les plantes de cànnabis es van utilitzar amb finalitats psicoactives a les regions muntanyoses de l'est d'Àsia Central i que després es va escampar per altres regions del món".

Els científics s'han sorprès també al constatar que la concentració de THC i altres principis actius era més elevada de la que tenen normalment les varietats silvestres de la planta. Per això, es podria suposar que els habitants de la zona havien cultivat cànnabis. Però una altra hipòtesi és que les varietats d'aquella zona, situada a gran altitud, produïen més quantitat de principis actius degut al fet que rebien més radiació solar. Així, l'alta concentracio s'hauria donat de forma natural en aquella regió.

És possible que el cànnabis fos utilitzat també més enllà de cerimònies rituals? Segons l'investigador principal, és possible:

"Aquest estudi sobre l'antic ús del cànnabis ens ajuda a comprendre les pràctiques culturals de grups humans primitius i ens parla dels coneixements intuïtius de la presència de productes químics naturals a les plantes".

No queda clar si es donava al cànnabis alguna altra utilitat, però els autors creuen probable que ja es coneguessin algunes de les propietats d'aquests compostos del cànnabis per tractar diverses malalties o símptomes.

ARXIVAT A:
CiènciaDrogues
Anar al contingut