La marihuana confiscada desborda els magatzems dels Mossos

Cada mes es troben unes 50.000 plantes de marihuana i els Mossos les han de guardar com a prova fins que el jutge n'autoritzi la destrucció

RedaccióActualitzat

Catalunya s'està consolidant com el gran punt de cultiu de marihuana de tot Europa. Cada setmana, els diferents cossos policials desmantellen plantació rere plantació. De mitjana, cada més es decomissen 50.000 plantes, que cal guardar en algun lloc com a prova per als judicis.

La gran quantitat de marihuana confiscada suposa un problema logístic per als Mossos, que per preservar les plantes han hagut d'ampliar els magatzems que tenen en diferents punts del país.

La policia ha de guardar les plantes fins que el jutge n'autoritzi la destrucció. I no es poden tenir en qualsevol lloc. Segons explica a Catalunya Informació Jordi Fadurdo, cap d'investigació dels Mossos al Segrià, el Pla Urgell i les Garrigues, cal tenir-les en condicions especials perquè no siguin nocives per a la salut.

"És un problema greu perquè aquesta droga s'ha de guardar i és un material vegetal que es podreix."

Una opció que planteja la policia és que els jutjats els permetin destruir la droga a la mateixa plantació, guardant-ne alguna mostra com a part de la prova. Això s'ha fet en una desena d'intervencions recents, però no és una pràctica generalitzada.

245.000 plantes en cinc mesos

En els últims cinc mesos, els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han confiscat 245.000 plantes i s'han localitzat més de 300 plantacions. Unes 50.000 plantes en 60 plantacions, de mitjana, cada mes.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, rerconeix que les plantacions de marihuana s'estan convertint en un autèntic maldecap.

Marihuana decomissada en un operatiu policial
Marihuana decomissada en una operació policial (Mossos d'Esquadra)

Catalunya és el principal distribuïdor de marihuana a Europa. La tendència és tant a l'alça que entre gener i maig d'aquest any es van detenir 1.800 persones relacionades amb aquesta activitat. 400 detinguts cada mes.

En una de les últimes operacions es van detenir més de 100 persones i es van confiscar una tona de marihuana processada i unes 25.000 plantes en diversos punts de Catalunya.

Els Mossos alerten que l'auge de la marihuana té conseqüències encara més perilloses. Està fent que els grups mafiosos internacionals vulguin instal·lar-se al país per poder controlar el mercat. I de retruc, està disparant el mercat negre d'armes a Catalunya, tal com ha explicat a Catalunya Informació el cap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, Ramon Chacón.

Un altre dels problemes associats és que cada cop es fa més complicat trobar les plantacions. Els narcotraficants les amaguen en boscos i llocs de muntanya i hi col·loquen trampes que són un perill per a qualsevol que hi passi.

Des del 2016 han mort a Catalunya com a mínim 12 persones en homicidis relacionats amb el tràfic d'aquesta droga.

ARXIVAT A:
MarihuanaMossos d'EsquadraDroguesNarcotràfic
Anar al contingut