El marcador final de La Marató supera els vuit milions d'euros
El marcador final de La Marató supera els vuit milions d'euros

La Marató batega amb més de 8 milions d'euros per la salut cardiovascular

Més de 17 hores d'emissió del programa especial de TV3 i Catalunya Ràdio per recollir fons en la lluita contra les malalties del cor

RedaccióActualitzat

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha bategat aquest diumenge per les malalties cardiovasculars, que són la primera causa de mort de les dones i la segona dels homes als països occidentals.

El marcador final ha assolit la xifra de 8.034.807 euros. Però encara es podran fer donacions fins a finals de març.

El programa solidari, que ha durat més de 17 hores, fins a les dues de la matinada, ha arrencat a les 8 del matí a Catalunya Ràdio, amb Roger Escapa, amb una edició especial d'"El suplement". A TV3, la programació especial maratoniana ha començat a dos quarts de 10 del matí, de la mà d'Helena Garcia Melero.

El programa, que enguany ha arribat a l'edició 31, s'ha fet des de diferents escenaris com Món Sant Benet, Bellver de Cerdanya o les piscines de Montjuïc, a Barcelona.

L'Uma va néixer amb una cardiopatia dilatada i va necessitar un trasplantament (CCMA)

S'han organitzat més de 3.000 activitats arreu del territori per fer engreixar el marcador de La Marató. 

Roger Escapa, que ha obert la programació especial, ha entrevistat un supervivent d'onze aturades cardíaques (CCMA)

L'objectiu de La Marató no és només recaptar fons per a la investigació i la recerca, sinó també divulgar la importància de seguir hàbits saludables, com la bona alimentació i l'exercici físic, per prevenir aquestes malalties.

Els telèfons continuen sonant al centre on es centralitzen els donatius per via telefònica
Els telèfons continuen sonant al centre on se centralitzen els donatius per via telefònica (CCMA)

 

Com fer els donatius

Hi ha sis vies per fer els donatius, que es mantindran obertes fins a finals de març:

- Telèfon: s'ha de marcar el 900 21 50 50, un número que només ha estat operatiu durant el programa. S'han instal·lat 600 línies telefòniques per rebre els donatius.

- Internet: es pot fer l'aportació directament amb una targeta de crèdit a la pàgina web.

- Bizum: des de l'apartat "Donacions", amb l'identificador de La Marató: 33333. Per complir amb les obligacions legals, cal posar el codi postal al camp "concepte" de l'aplicació.

- Codi QR: durant l'emissió del programa apareixerà un codi QR que portarà directament a la plataforma per fer donatius.

- Caixers: als caixers automàtics de CaixaBank.

- Transferència bancària: es pot fer un ingrés al número de compte ES94 2100 0555 34 0202122222 (des de l'estranger - BIC/ SWIFT CODE: CAIXESBBXXX).

A Girona, Lleida, Barcelona i Tarragona tornen les seus telèfoniques per recollir donatius
A Girona, Lleida, Barcelona i Tarragona tornen les seus telefòniques per recollir donatius (CCMA)

A banda, hi ha totes les activitats populars que organitzen entitats i associacions a molts punts del país que també acaben aportant els diners a La Marató.

El marcador de la Marató d'aquest any, dedicat a les malalties del cor (CCMA)

L'afectació de les malalties cardiovasculars

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, les malalties cardiovasculars van causar prop de 18 milions de morts el 2019, xifra que representa el 32% del total de defuncions mundials.

Aquestes malalties són avui en dia el principal problema de salut pública. A les xifres de mortalitat se suma el seu caràcter crònic, que impacta directament sobre la qualitat de vida dels pacients i genera dependència, risc de complicacions i uns costos sanitaris i socioeconòmics molt elevats.

Hi ha moltes malalties que afecten la salut cardiovascular. Les més freqüents són la hipertensió arterial, l'arterioesclerosi, l'angina de pit, l'infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l'ictus.

Algunes d'aquestes malalties no tenen símptomes i la mort sobtada pot ser-ne la primera manifestació. D'aquí que la prevenció sigui un factor clau.
 

31 anys marcant rècords

La Marató es va començar a fer el 1992. L'any passat es va dedicar a la salut mental i va recollir més de 12 milions d'euros

En total, entre totes les edicions, s'ha recollit més de 228 milions. La Marató contra el càncer del 2018 va marcar el sostre amb 15.068.252 euros.

Una part important són les activitats populars solidàries. N'hi ha centenars cada any. El 2021 se'n van fer 3.302 i, en total, en les 30 edicions anteriors, n'hi ha hagut gairebé 42.000.

ARXIVAT A:
SalutLa MaratóRecerca científica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut