La Marató model d'èxit en el finançament de la recerca biomèdica a Catalunya

Més de 260 estudiants de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona  assisteixen a la classe magistral sobre La Marató de TV3 a l'aula magna del centre, el 15 de març.  L'acte, presidit pel rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, va analitzar algunes de les claus de l'èxit de  La Marató que  han contribuït a finançar directament projectes de recerca biomèdica d'excel·lència i  han impulsat la formació d'investigadors i la creació de llocs de treball.

El rector Joan Elias va destacar que "la recerca de qualitat i iniciatives com 'La Marató de TV3', que han canalitzat el talent científic d'aquest país, són la primera línia de defensa contra les malalties". Gustavo Llorente, degà de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, es va referir a la implicació d'aquest centre en la recerca i les ciències biomèdiques: "Aquí eduquem en coneixement, però, sobretot, en responsabilitat científica. Hi ha equips molt potents i actius que han aconseguit 13 projectes de La Marató en les últimes 5 convocatòries".

Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, va explicar que "els més de 170 milions d'euros recaptats han situat La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio al mateix nivell dels teletons internacionals de més prestigi i l'han convertit en una font de finançament de recerca biomèdica de primer ordre, que ha impulsat 794 projectes de recerca. Cada euro que La Marató ha destinat a la investigació ha generat 1 euro més per finançar nova recerca, s'han creat 377 llocs de treball, s'han format 2.500 investigadors i s'han doctorat 650 professionals."

Durant l'acte, que va conduir Laia Servera, periodista i directora de l'informatiu per a joves "InfoK", també van intervenir Albert Barberà, coordinador  de la Comissió Assessora Científica de la Fundació i director general de Recerca en Salut del Departament de Salut; Marta Giralt, professora i investigadora del Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular de la Facultat de Biologia de la UB, que ha rebut finançament de La Marató de TV3 en dues ocasions, i Annabel Valledor, professora i investigadora del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Facultat de Biologia de la UB, que va rebre finançament de La Marató 2015.

Àngela Hitos, alumna de la Facultat de Biologia que va participar amb el seu testimoni a La Marató del 2009, i que té atròfia muscular espinal, va tancar la classe magistral explicant que "l'any 2009, quan vaig participar en La Marató, no es tenia cap tractament per a aquesta malaltia. Per sort, la recerca ha avançat molt i tot just ara es comença a comercialitzar el primer tractament. Estic molt contenta." I va afegir que "a més de la recerca biomèdica que impulsa, a La Marató li agraeixo un aspecte que, de vegades, queda més amagat: com fa visibles malalties desconegudes com la meva. Participar-hi amb el meu testimoni va ser una descàrrega d'energia per a mi. Acabava de sortir d'una operació i poder explicar què em passava em va donar molta força."

Anar al contingut