Protesta a l'exterior del Palau de Justícia de Navarra durant el judici per la suposada violació en grup durant els Sanfermines del 2016 (EFE)
Protesta a l'exterior del Palau de Justícia de Navarra durant el judici per la suposada violació en grup durant els Sanfermines del 2016 (EFE)
Pamplona

La Manada, les dates clau d'un cas que ha portat la indignació als carrers

RedaccióActualitzat

Els cinc joves sevillans, en presó preventiva des del juliol del 2016, van sortir en llibertat provisional sota una fiança de 6.000 euros el 21 de juny de 2018.

Els membres de La Manada, s'enfrontaven a més de 9 anys de presó per la suposada violació d'una noia de 18 anys als Sanfermines d'aquell any. El cas està pendent dels recursos que totes les parts han presentat davant el Tribunal Suprem.

Es tracta d'un dels judicis amb més impacte social i més mediàtic dels darrers mesos. L'exposició mediàtica, precisament, va provocar denúncies de judici paral·lel per les dues parts. La defensa de la jove, organitzacions feministes i una part de l'opinió pública van denunciar que s'estava culpabilitzant la víctima.

Però, com s'ha arribat fins aquí? Algunes de les dates més significatives del cas:
 

2016

7 de juliol: Una jove madrilenya de 18 anys denuncia de matinada que ha estat violada per 5 joves que es fan dir La Manada. Poques hores després són detinguts.

9 de juliol: El jutge ordena l'ingrés a presó comunicada i sense fiança per als cinc joves.

8 d'agost: Es dicta la interlocutòria de processament per als 5 acusats, entre ells un militar i un guàrdia civil.

 

4 d'octubre: El jutge investiga 4 dels 5 processats per un altre presumpte abús sexual a una altra jove, de 21 anys, al maig a Pozoblanco (Còrdova).

13 de novembre: Els 5 acusats es declaren innocents dels delictes d'agressió sexual i contra la intimitat.

16 de novembre: L'Audiència de Navarra confirma la interlocutòria de processament.

 

2017

26 d'abril: L'Audiència de Navarra conclou la fase d'instrucció i ordena l'obertura del judici oral.

4 de maig: El fiscal demana 22 anys i 10 mesos de presó per a cada un per agressió sexual, intimidació i robatori amb força. També reclama una indemnització conjunta de 100.000 euros pels danys morals provocats.

L'advocat de la víctima reclama 24 anys i 9 mesos de presó i les acusacions particulars, exercides per l'Ajuntament de Pamplona i el govern de Navarra, més de 25 anys.

18 de juliol: L'Audiència de Navarra confirma la presó provisional per a tots cinc per risc de fuga i reiteració delictiva.

8 de setembre: L'Audiència de Navarra rebutja deixar en llibertat els acusats per risc de fuga i reiteració delictiva.

13 de novembre: Comença a l'Audiència de Navarra el judici contra els 5 acusats.

 

 

14 de novembre: La víctima declara durant més de 4 hores en el judici sense veure els processats, que estaven en una altra sala.

15 de novembre: Els quatre agents de la policia de Pamplona que van atendre la jove diuen que l'actitud de la noia no els va semblar fingida.

Mentrestant, un vídeo gravat per dues actrius, "Jo et crec", es fa viral i hi ha milers de missatges de suport a les víctimes a les xarxes socials. Tot plegat després de saber-se que s'admet com a prova un informe d'uns detectius encarregat per la defensa que qüestiona que la víctima pugui fer vida normal.

 

 

17 de novembre: Centenars de persones es concentren a Madrid per protestar per l'admissió com a prova d'aquest informe amb pancartes amb els lemes "Jo et crec", "La Manada som tots" o "No estàs sola".

20 de novembre: L'advocat de la jove respon que ella té dret a "fer una vida normal".

 

Notícia relacionada: Com s'ha de comportar una dona després d'una violació?

 

21 de novembre: Per primera vegada es veuen els vídeos amb les imatges de la presumpta violació que els acusats van gravar amb el seu mòbil.

22 de novembre: Els acusats afirmen en el judici que la noia els va donar el seu consentiment per mantenir relacions, però no ho poden acreditar. La fiscalia demana més de 22 anys de presó per a La Manada.

23 de novembre: La defensa d'un dels 5 imputats retira del judici el polèmic informe dels detectius privats sobre el comportament de la jove a les xarxes

25 de novembre: Gran manifestació al centre de Madrid amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona amb crides "Jo et crec" o "Escolta, germana, aquí hi ha la manada".

25 de novembre: El judici queda vist per a sentència. Agustín Martínez Becerra, l'advocat de la defensa de 3 dels 5 processats, diu que els acusats "no són model de res", que fins i tot són "rústics", "imbècils" en alguns aspectes, "simples", "primaris" amb el futbol o les relacions sexuals, "com més millor", però són "treballadors" i "bons fills". Un advocat de La Manada, però, acusa la noia d'haver-los denunciat "per vergonya".

En l'última jornada del judici, els 5 acusats es declaren innocents i mostren la seva confiança en la justícia. El que és guàrdia civil diu que es penedeix d'haver-li robat el mòbil i li demana perdó en aquest sentit.

1 de desembre: L'Audiència de Navarra torna a rebutjar la llibertat provisional per als 5 acusats, tres d'ells empresonats a Pamplona i el guàrdia civil i el militar, a Madrid.


2018

6 de febrer: Tres dels membres de La Manada s'acullen al dret a no declarar per la suposada agressió sexual a la noia de Pozoblanco al maig del 2016.

23 d'abril: Es comunica que la sentència de La Manada es farà pública el 26 d'abril amb una lectura al Palau de Justícia de Navarra.

26 d'abril: L'Audiència de Navarra condemna a cada un dels 5 membres de La Manada a 9 anys de presó per un delicte d'abús sexual.

21 de juny: L'Audiència Provincial de Navarra ordena que la presó a què estan sotmesos els membres de La Manada sigui eludible si paguen una multa de 6.000 euros.  

22 de juny: Manifestacions multitudinàries a diferents ciutats d'Espanya contra la decisió judicial que deixa en llibertat provisional els cinc membres de La Manada.

5 de desembre: El TSJ de Navarra confirma la condemna de 9 anys de presó per abús sexual per a La Manada.

7 de desembre: La fiscalia de Navarra demana l'ingrés immediat a la presó dels membres de La Manada després que el Tribunal Superior de Justícia d'aquesta comunitat va confirmar el dia 5 la condemna de 9 anys de presó per un delicte continuat d'abús sexual.

14 de desembre: La comissió d'experts que revisa els delictes sexuals al Codi Penal proposarà al Ministeri de Justícia eliminar el terme d'"abús" perquè tots els delictes es considerin agressions o violacions. Els juristes,15 dones i 13 homes, va rebre l'encàrrec després de la polèmica sentència de La Manada.


2019

3 de gener: L'Audiència de Navarra manté la llibertat provisional pels cinc condemnats de La Manada. Per 2 vots a favor i 1 en contra, el del president de la secció, els magistrats han desestimen la petició de presó provisional sol·licitada per la Fiscalia, l'acusació particular i les dues accions populars.

7 de març: La fiscalia del Suprem diu que va ser violació i recorre la sentència. Reitera la petició de 18 anys de presó que va fer en el seu dia la fiscalia de Navarra.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
La Manada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut