Barcelona

La majoria dels grups parlamentaris estenen la mà al nou govern, però asseguren que exerciran oposició forta

Durant el debat d'investidura d'Artur Mas, la majoria dels grups parlamentaris, excepte CiU i el PSC, han carregat contra l'acord, tot i que hi ha hagut matisos. Totes les formacions han avançat que exerciran una oposició forta. Això sí, amb responsabilitat, oberta al diàleg i amb la mà estesa en diverses qüestions. Pel que fa a l'autogovern, ICV, ERC i SI estan oberts a negociar amb el nou govern, mentre que el PPC i Ciutadans han fixat les seves prioritats en la crisi. La sentència del Suprem que obliga la Generalitat a fer que el castellà també sigui llengua vehicular en l'ensenyament també ha marcat el debat. El PPC i Ciutadans l'han celebrat, mentre que ERC i Solidaritat consideren "esgotada" la via autonomista i han reclamat a Mas que avanci cap a la independència.

Actualitzat
Després de manifestar que Catalunya està en una urgència social, la líder del PPC ha dit que exercirà oposició forta. Això sí, amb responsabilitat "per compromís amb el país" i "amb la disponibilitat més absoluta". I en aquesta línia, ha afirmat: "Li desitjo la millor sort, i sobretot al poble de Catalunya. Ens tindrà per al que necessiti i com a oposició ferma, serem ferms i lleials amb els que ens han votat i amb idea de Catalunya i d'Espanya que tenim. Un model, ha recordat, que discrepen de la federació nacionalista, que l'ha acusat de voler aconseguir convèncer la majoria dels catalans d'anar a la independència.

Tot i dir que "és legítim", el pacte que ha arribat amb el PSC per tirar endavant la investidura, Camacho ha retret a Mas que "podia sortir investit de moltes maneres". Respecte a l'acord, la líder popular ha manifestat que no aporta les mesures "necessàries" per sortir de la crisi, i això ha tornat a reiterar que és la prioritat principal de Catalunya.

D'altra banda, Camacho ha demanat a Mas que compleixi la sentència del Tribunal Suprem, que obliga la Generalitat a fer que el castellà també sigui llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya i, per tant, que no "blindi el model lingüístic a l'ensenyament d'exclusió com ha pactat amb el senyor Nadal". Parlant en castellà, ha defensat el bilinguïsme a Catalunya i el camí cap a la independència que vol impulsar el nou govern de CiU.

Pel que fa a les relacions amb l'Estat, Camacho ha manifestat: "Li torno a demanar amb molta sinceritat que no torni a encetar una relació Catalunya-Espanya on es prioritzi la tensió." A més, ha fet una crida al consens: "Serem fidels a la idea de la Catalunya constitucional que defensem."

ICV demana una resolució unitària per a la immersió lingüística

Joan Herrera ha començat el seu discurs assegurant: "Farem oposició ferma, oberta al diàleg i amb la mà estesa per facilitar autogovern." I ha recordat que "serem bel·ligerants davant de qualsevol retallada". En qualsevol cas, ha afegit: "Necessitem unitat i ambició davant la sentència del Suprem." En aquest sentit, ha fet una crida a una resolució unitària en defensa de la immersió lingüística. En la mateixa línia, ha assegurat: "Ens hem de refermar que som una nació i un sol poble. Demanem que en l'avenç de l'autogovern caminem junts i no tornem a l'estratègia de peix al cove o a l'aritmètica a Madrid."

A banda de l'autogovern i la sentència del Suprem, Herrera ha assegurat: "No ens creiem una sortida de la crisi." I en aquest context ha fet una crida "a mantenir i a no retallar serveis públics". "Cal prioritzar la creació d'ocupació, impulsar un nou model d'economia verda i de creixement", ha assegurat el líder ecosocialista, que ha obert la porta a parlar sobre l'impost de successions o la llei hipotecària. També ha instat Mas a fer una ponència conjunta per pactar sobre transparència i corrupció i li ha retret la seva ambigüitat en temes com el cementiri nuclear d'Ascó.

Després de recordar que "molta gent s'ha vist desconcertada davant un acord que no sé què busca", ha assegurat que "no és bona notícia per a l'esquerra catalanista. "No volem només una economia del "bussiness friendly", sinó al servei de la gent, aliança empresarial, treballadors, sindicats, autònoms... sense exclusions que deixen enrere l'especulació, la de les pimes, autònoms i iniciatives ainnovadores". A més, ha sentenciat: "És la de l'economia productiva que no està de genolls a l'economia financera o especulativa, on els "bussines" no ho condicionin tot."

ERC apel·la per una nova proposta "sense reformes"

En el seu torn, el president d'ERC, amb un adhesiu en defensa del català a l'escola a la solapa, ha obert el seu discurs manifestant que la retallada del Constitucional, com ara ha demostrat la sentència del Suprem, tindrà seqüel·les. En aquest sentit, ha volgut fugir de les queixes i ha dit que "no hi haurà treva". A més, ha apel·lat per treballar en una nova proposta que "no passa per reformar estatuts ni constitucions".

"Li vam fer arribar la proposta per poder facilitar la investidura", ha manifestat Puigcercós, que ha retret que CiU no acceptés una comissió d'estudi per treballar pel concert econòmic. "Volen marcar agenda des del govern", ha recriminat, i l'ha convidat a treballar "fent el que fan tots els governs d'Europa" per la transparència del govern i per arribar a un pacte pel reglament de la llei del català al cinema.

En qualsevol cas, el líder republicà ha manifestat: "Mantenim la proposta per seguir treballant." I ha estès la mà al nou govern en una "legislatura que és oberta i que no serà fàcil", perquè la "crisi no ho farà fàcil. Un cop "esgotada" la via autonomista, ha reclamat a Mas que avanci cap a la independència.

SI critica "la manca clara de lideratge" de Mas

Després dels retrets rebuts per Mas durant la primera votació del debat d'investidura, el líder de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, ha començat el seu discurs saludant tothom. Laporta ha criticat "la manca clara de lideratge" de Mas "per portar Catalunya a la prosperitat", perquè, "els seus objectius no són clars, està instal·lat en l'ambigüitat i en la indefinició", amb "propostes que portaran el país al fracàs, a la derrota i a la divisió". També considera que la proposta de pacte fiscal és un parany electoral.

"Quantes sentències del Suprem i del Constitucional s'han de dictar perquè vegi que cal avançar cap a la independència i s'adoni que Espanya no ens donarà res?", ha preguntat Laporta a Mas. En aquesta línia, el dirigent independentista ha manifestat: "Pensem que defuig la realitat, no afronta el problema d'aquestes sentències del TC i del TS que atempten la dignitat nacional, de la cultura i de la nostra llengua i que provoquen crisi política i econòmica sense precedents." Laporta ha tornat a anunciar que defensarà els avantatges que tindria un estat propi per als catalans. "Considerem que els ciutadans són prou madurs per decidir si Catalunya ha de ser independent." Després de criticar l'actitud derrotista de CiU, Laporta ha afirmat que un referèndum es pot guanyar i s'ha d'afrontar amb esperit guanyador i moral de victòria.

Finalment, Laporta ha criticat la "manca d'humilitat" de Mas, perquè, "fins ara no hem vist que hagi reconegut errades" i no s'ha responsabilitzat de la crisi política i econòmica actual. Com Puigcercós, ha dit que "no podem anar per via autonomista", motiu pel qual ha proclamat la seva voluntat per proclamar la independència.

C's proposa un model educatiu amb tres llengües vehiculars


El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha estès la mà al nou govern de Catalunya, això sí, limitant-ne els temes, és a dir, per crear llocs i lluitar contra la corrupció. Rivera també ha dit a Mas: "Compti amb nosaltres per posar data i debatre la llei electoral." Tanmateix, després de resumir el pacte de govern amb el PSC amb un "habemus sociovergència", ha criticat els pactes de silenci en casos de corrupció i els socialistes, perquè "ja saben perquè serveixen els seus vots: fer Mas president. El líder de C'S també ha assegurat que la líder del PPC deu estar dolguda per no haver pogut pactar amb CiU.

"Avui és un dia històric, histèric per a alguns, però històric." I és que, segons ha manifestat: "S'ha acabat l'obligatorietat d'una sola llengua, i exercirem aquest dret. Es pot parlar en castellà sense cap problema. Aquesta és la normalitat i a les escoles també ha de ser així." A més, també ha apel·lat a complir-la i a "no portar el president davant d'un tribunal". I ha proposat un model educatiu que tingui el català i el castellà com a llengües vehiculars i incorpori l'anglès. Finalment, ha demanat que derogui les lleis de consum i del cinema enlloc d'esperar que
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut