La majoria de pensionistes cobraran l'última "pagueta" entre aquest dilluns i dimarts
La pagueta serà d'entre 220 i 340 euros (Pixabay/Beejees)

La majoria de pensionistes cobraran l'última "pagueta" entre aquest dilluns i dimarts

És l'última vegada que s'abona aquesta paga addicional, perquè a partir d'ara les pensions es revaloritzara a partir de l'IPC real

RedaccióActualitzat

La majoria dels pensionistes cobraran l'anomenada "pagueta" entre dilluns i dimarts.

És la paga addicional que serveix per compensar la pèrdua de poder adquisitu que es produeix quan la inflació acaba creixent per sobre del que estava previst aquell any.

És el que va passar aquest 2021, que s'havia calculat una inflació del 0,9% i al final va ser superior, del 2,5%. La "pagueta", per tant, ha de compensar aquest 1,6% de diferència.

El mètode consensuat pels agents socials per establir el percentatge ha estat calcular la mitjana de l'índex de preus al consum (IPC) entre el desembre del 2020 i el novembre del 2021. 

Tot i que el govern espanyol havia anunciat que la "pagueta" s'abonaria al voltant del 25 de gener, hi ha pensionistes que ja l'han cobrada, a partir de dijous passat, perquè algunes entitats l'han avançada.

És el cas d'Abanca, Bankinter, Cajamar i Caixa d'Enginyers.

De tota manera, la majoria de les entitats bancàries tenen previst abonar-la als seus clients entre aquest dilluns i dimarts.

Caixabank i Unicaja l'abonen el 24; el BBVA, Ibercaja, ING, Kutxabank i el Sabadell l'abonen el 25, i el Santander, tots dos dies.

En funció de la pensió que tinguin, la "pagueta" serà d'entre 220 i 340 euros. La paga per viudetat supera els 165 euros.

A més dels pensionistes, també rebran "pagueta" les persones que cobren l'ingrés mínim vital. 

 

Dimarts es revaloritzen les pensions

Aquest és l'últim any que s'abona la "pagueta", perquè a partir d'aquest 2022 les pensions ja es revaloritzaran d'acord amb  l'IPC real, i no una estimació prèvia.

De fet, s'actualitzaran aquest dimarts, tal com va anunciar dissabte Pedro Sánchez. La pensió mínima se situarà en 720 euros i la de viudetat passarà a ser de 711. Sánchez ha assegurat que l'actualització suposarà 74 euros més per a les pensions més baixes, 53 més per a la pensió mitjana de viudetat i 97 euros més en la pensió mitjana de jubilació, en comparació amb el que s'haurien revaloritzat des del 2017 si no hagués canviat el model de càlcul.

L'abonament d'aquesta última "pagueta" tindrà un cost aproximat de 2.000 milions d'euros.

ARXIVAT A:
Pensions
Anar al contingut