Barcelona

La majoria de partits veuen l'apagada de Catalunya Ràdio al País Valencià com un atac a la llengua

El PSC qüestiona si des de la Generalitat s'ha fet prou per evitar-ho. Artur Mas ha denunciat l'ofensiva lingüistica: El valencià "no només queda desprotegit, sinó que és atacat". I els partits de l'oposició valenciana parlen directament d'atac a la llibertat d'expressió.

RedaccióActualitzat

La majoria de partits polítics catalans veuen l'apagada de Catalunya Ràdio al País Valencià com un atac contra el català. El PSC qüestiona si des de la Generalitat s'ha fet prou per evitar-ho.

Tant el govern com la majoria de formacions rebutgen el tancament del senyal i qualifiquen l'acció de greu atac a la llengua amb unes clares connotacions polítiques al darrere.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat l'ofensiva lingüística que suposa: "El seu idioma propi, el valencià, diguem-ho així perquè tothom ho entengui perfectament, no només queda desprotegit, sinó que és atacat".

Mas ha lamentat que "sembli que no passi res quan s'estan vulnerant drets molt clars", en aquest cas el de la llengua. Ha subratllat que tots els països del món "protegeixen els seus drets lingüístics amb ungles i dents". "Per què les comunitats de parla catalana o valenciana no han de fer exactament el mateix? És que som societats inferiors?", ha insistit.

Josep Rull, portaveu de CiU, veu claríssima la voluntat "no només d'impedir que hi hagi relació entre Catalunya i el País Valencià, sinó impedir que els valencians puguin desenvolupar-se en la seva pròpia llengua". I tot això sota "l'aparença tècnica i de legalitat".

Lluís Salvadó, d'ERC, considera que "l'estat espanyol està aconseguint erradicar la llengua catalana del conjunt dels mitjans de comunicació de caràcter públic al País Valencià".

Per part d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ho veu com "el grau excels de persecució de la llengua catalana al País Valencià"

El diputat de la CUP Quim Arrufat "perseguir els símbols d'identitat, banderes, la llengua, tancar ràdios i televisions, estan intentant tornar allà on poden fins a límits fins ara desconeguts".

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, es pregunta si el govern d'Artur Mas ha fet prou: "A banda de lamentar, com ha fet el conseller Homs, a mi m'agradaria que expliqués quines gestions ha fet per evitar que això passi. Estic segur que no n'ha fet cap".

I el diputats de C's Jordi Cañas ha recordat que el seu partit aposta per la reciprocitat total. "Tant de bo hi hagués hagut un acord politic. Sempre hem apostat perquè el conjunt de televisions autonòmiques es vegi a tot Espanya".

Denúncies al País Valencià

El diputat d'Esquerra Unida Ignacio Blanco ha considerat que el tancament és "un nou atac contra la llibertat d'expressió, els mitjans de comunicació públics i la nostra llengua". Blanco ha denunciat que la desaparició de les emissions de RTVV, després de les de TV3 i, ara, les de Catalunya Ràdio, el panorama audiovisual que queda al País Valencià és "propi del franquisme, únicament en castellà".

El diputat de Compromís Joan Baldoví, en una intervenció al Congrés, s'ha referit al tancament com un "atac a la llibertat d'expressió" que "ja haurien d'estar fora de la lluita política".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut