Barcelona

La majoria de pares opten per solucions personals i descarten les ofertes d'oci durant la setmana blanca

Uns 418.000 escolars catalans viuen una situació insòlita. Gaudeixen d'una setmana de lleure, l'anomenada setmana blanca, per compensar l'avanç del curs del 15 al 7 de setembre. La resta, uns 700.000, faran festa la setmana que ve. Generalitat, ajuntaments i ampes han organitzat activitats d'oci alternatives, entre les quals triomfen clarament les sortides a la neu, però més de la meitat s'han hagut de suspendre per falta de nens. Moltes famílies, fins a un 90%, han optat per ocupar-se ells mateixos dels seus fills, ja sigui deixant-los a càrrec d'algun familiar, normalment els avis, o agafant vacances els que han aconseguit tenir-ne. La iniciativa té els dies comptats, però, perquè no té el vistiplau dels actuals responsables d'Ensenyament.

Actualitzat
Més de la meitat de les activitats que empreses i entitats del lleure havien organitzat per la setmana blanca s'han hagut de suspendre per falta de nens. El sector considera que aquests dies de vacances escolars, que a la majoria de comarques comencen aquest dilluns i a la resta el 7 de març, han estat un fracàs per al seu negoci.

Hi havia diferents opcions, des de sortides a la neu, les que, malgrat ser de les opcions més cares, entre 300 i 400 euros, han triomfat, fins a estades en cases de colònies, visites a museus, activitats relacionades amb la pràctica de l'esport, l'aprenentatge d'anglès o les arts plàstiques o escèniques.

En molts casos les encarregades de muntar les activitats eren les associacions de pares i mares, però també alguns ajuntaments i la mateixa Generalitat, que a dia d'avui encara disposa de 441 places lliures de l'oferta inicial de 1.476.

El servei de colònies de vacances de la fundació Pere Tarrés, per exemple, ha suspès dues de les quatre sortides previstes, segons ha corroborat el seu director, Aleix Llobet. I des de l'Acellec, entitat que agrupa una quarantena d'empreses del lleure, el seu vicepresident, Oriol Carbonell, qualifica la setmana blanca de fracàs.

A casa o de vacances

El 90% de les famílies assumirà la cura dels nens i nenes durant la setmana blanca, segons fonts de les associacions de pares i mares. Alguns pares i mares han pogut agafar-se uns dies de vacances per estar amb ells o bé els deixaran amb familiars, majoritàriament els avis.

En aquest sentit, la setmana blanca s'ha deixat notar en les reserves de viatges, especialment a destins familiars com Eurodisney o les Canàries. El sector de la neu espera incrementar fins a un 25% l'ocupació hotelera a la muntanya respecte a una setmana normal, i les cases de turisme rural també es veuran beneficiades, tot i que no s'espera que arribin a un 100% d'ocupació.

Des de la Fundació Catalana de l'Esplai denuncien que el que pot passar amb aquesta setmana de vacances escolars és que s'accentuïn les diferències socials entre les famílies que poden assumir econòmicament enviar els seus fills a esquiar o marxar de vacances i les que hagin d'optar per deixar-los a casa, veient la televisió o jugant a la videoconsola, per no poder afrontar el cost d'unes colònies.

Iniciativa sentenciada

La setmana blanca neix amb els dies comptats. L'actual consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja ha anunciat que farà marxa enrere en la decisió del seu antecessor, Ernest Maragall, i fins i tot va deixar la porta oberta a eliminar-la aquest mateix curs si les escoles així ho decidien.

Rigau, a més, ha escapçat dràsticament els fons per subvencionar les activitats alternatives, deixant la partida inicial de 800.000 euros en 240.000. Una retallada que deixa en 2 o 3 euros l'ajuda per nen, tot i que molts no l'han sol·licitada.

Aquest dilluns i fins al 4 de març comença la setmana blanca per a gairebé 420.000 alumnes, escolars de la majoria de comarques catalanes. La setmana vinent, entre el 7 i l'11 de març, serà el torn per a 721.191 d'escoles de Barcelona i la seva àrea metropolitana, així com d'algunes zones de la demarcació de Tarragona.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut