A partir del dilluns 1 de juny, la major part del territori català passa a la fase 2
A partir del dilluns 1 de juny, la major part del territori català passa a la fase 2

La major part de Catalunya passa a la fase 2: obren escoles i tots els comerços

Actualitzat

A partir d'aquest dilluns, bona part de Catalunya esta en fase 2. Les regions sanitàries de la Catalunya Central, Girona i les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf se sumen a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i l'Aran, que hi són des de fa una setmana.

D'aquesta manera, a aquests territoris poden obrir tots els comerços i serveis, inclosos els de locals de més de 400 metres quadrats. També poden tornar a aixecar la persiana els centres comercials, cinemes, teatres i auditoris. Això sí, amb un terç de l'aforament.

Es permeten casaments, batejos i comunions amb un màxim de 100 assistents, en cas que es facin a l'aire lliure, i de 50 si són dins un local. Els enterraments es poden fer, amb un màxim de 25 persones a la sala de vetlla.

 

En canvi, Lleida, que també havia de passar a la fase 2, finalment continuarà a la 1 després que s'hi detectés un rebrot en els contagis. Salut va prendre la decisió després de constatar un creixement de la taxa d'incidència de la malaltia, que es va multiplicar per quatre. Alguns agents econòmics de Ponent, però, no hi estan d'acord i aposten per un fase intermèdia.

 

Qui també continua a la fase 1 és Barcelona i les regions Metropolitanes Nord i Sud. A partir d'aquesta setmana, però, tota aquesta àrea s'unifica i passa a funcionar com una única regió sanitària.

Es tracta d'una petició que s'havia demanat des del territori, on hi viuen prop de cinc milions de persones, més d'un 60% de la població catalana. Els ciutadans d'aquestes zones es poden desplaçar entre Castelldefels i Arenys de Mar, més enllà dels viatges que ja es podien fer per qüestions laborals.

 

Diverses persones en una terrassa de Sant Boi de Llobregat
Diverses persones en una terrassa de Sant Boi de Llobregat (EFE / Alejandro García)

 

Escoles i instituts obren les portes a la fase 2

A les zones on s'hagi entrat a la fase 2, aquest dilluns comencen a obrir les escoles i els instituts. No obren totes els centres de la mateixa manera, sinó que cada un s'adapta a les necessitats i circumstàncies de l'alumnat.

Tant els centres com la conselleria d'Educació han detectat que, amb l'excepció dels alumnes de final de cicle, la majoria dels estudiants esperaran al mes de setembre per tornar a les aules.

 

 

Prop del 70% de la població espanyola, en fase 2

Pel que fa al conjunt de l'Estat, aquest dilluns passen a fase 2 el País Valencià, les províncies d'Albacete, Ciudad Real i Toledo, a Castella-la Manxa; les províncies de Màlaga i Granada, a Andalusia; la comarca d'El Bierzo, a Castella i Lleó, i el municipi de Totana, a Múrcia.

D'aquesta manera, pràcticament tot Espanya, prop del 70% de la població, estarà en fase 2. Les principals excepcions són la Comunitat de Madrid, les regions sanitàries de Lleida, Barcelona i les regions Metropolitanes Nord i Sud de Catalunya i gran part de Castella i Lleó.

 

L'interior d'una cafeteria a Tarragona
L'interior d'una cafeteria a Tarragona (ACN / Eloi Tost)

 

El govern espanyol ha rebutjat la flexibilització d'algunes mesures de la fase 1 a la Comunitat de Madrid, que havia demanat la tornada a les aules de 2n de Batxillerat, l'obertura de centres comercials amb aforament limitat i l'eliminació de les franges horàries per als passejos.

Les illes canàries de La Gomera, Hierro i La Graciosa passaran a la fase 3 i també l'illa de Formentera, a les Balears.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut