Negoci amb la persiana abaixada i el rètol "Sense ajuda del govern no podem tornar a obrir" en una ciutat italiana
Itàlia

La màfia treu rèdit de la Covid: ajuda les empreses en dificultats per quedar-se-les

El primer ministre d'Itàlia anuncia inversions públiques per contrarestar-ho mentre policia i jutges desarticulen xarxes mafioses a Sicília i a Calàbria

Joan Raventós / Josep Maria CampsActualitzat

Els tentacles del crim organitzat de la màfia a Itàlia han vist en la crisi de la Covid-19 una nova oportunitat per tornar a intentar imposar els seus mètodes: suplantar l'Estat i guanyar diners i també poder.

Aprofitant que la frenada de l'economia ha deixat molta gent en situació precària, els mafiosos ofereixen diners a petits i mitjans empresaris.

Però no ho fan precisament de manera desinteressada: el jutge antimàfia de Palerm, Piergiorgio Morosini, assegura que l'objectiu és quedar-se amb les empreses.

Un carrer de Nàpols, el mes de març completament buit


Modus operandi tradicional

Segons Morosini, que TV3 ha entrevistat per videoconferència, les xarxes mafioses acostumen a aprofitar els moments de crisi per fer-ho, com ja va passar, per exemple, en el terratrèmol de l'Aquila, el 2009:

"Després del terratrèmol algunes empreses controlades secretament per la màfia van aconseguir aprofitar-se de la reconstrucció. El mateix va passar després de la crisi de Lehman Brothers, moltes empreses passaven dificultats financeres i van ser objectiu d'un auxili interessat per part de gent lligada a la màfia."

"Es tracta de donar suport de manera interessada a una empresa, per acabar adquirint-la. Ho fan a través de la usura."

El jutge antimàfia de Palerm, Piergiorgio Morosini, entrevistat per TV3

L'empresari de moment salva el negoci, però sempre estarà en deute amb la màfia, que potser no trigarà a passar-li factura.

També a les famílies

La fórmula també serveix per a famílies amb dificultats. Morosini assegura que en aquests casos la màfia no les ajuda per treure'n rèdit econòmic, sinó acceptació social:

"No és una batalla només per prevenir la criminalitat, sinó que implica la qualitat de la nostra democràcia, perquè la màfia busca tutelar les empreses, però també el sistema democràtic."

És la tendència natural del sistema mafiós, de fer el paper de l'estat allà on aquest no pot o no vol arribar. Morosini demana que la ciutadania i la societat civil ajudin als jutges i a la policia a frenar aquestes dinàmiques: 

"Hi ha un combat institucional contra la màfia, amb detencions de mafiosos que volen fer-se amb negocis. Tenim una legislació antifmàfia molt avançada, i tenim policies i jutges especialitzats en la lluita contra la màfia. Quan la màfia intervé en el finançament de les empreses en crisi es troba amb un sistema efectiu per fer front a aquests intents."


Conte anuncia més inversió pública i més control

El primer ministre del país, Giuseppe Conte, ho utilitza com a argument per anunciar més inversió pública:

"Farem un protocol contra la màfia i la il·legalitat encara més sever. La nostra lògica és facilitar la capacitat de despesa pública i accelerar les inversions, però al mateix temps intensificar els controls i fer-los més rigorosos."

El primer ministre italià Giuseppe Conte, aquesta setmana en un acte públic

Detencions a Sicília i a Calàbria

En la línia del que assegura el jutge Morosini, la prefectura de Palerm ha detingut els últims dies un centenar de mafiosos i els ha intervingut negocis que movien fins a 30 milions d'euros.

És el resultat del reforçament de l'aparell judicial italià els últims anys en la lluita contra la màfia, però encara costa massa lluitar contra el perill de caure en les seves temptacions.

I aquesta mateixa setmana han tancat a Calàbria una investigació contra presumptes membres de la 'Ndrangheta, la màfia de la regió, acusats de narcotràfic.

 


Macrooperació contra la 'Ndrangheta

Han detingut 18 persones, de manera que ja són 479 els acusats de traficar amb cocaïna, haixix i altres drogues des d'Albània i Brasil.

Entre aquests gairebé 5 centenars d'acusats, molts d'ells en presó preventiva, a més dels membres i dirigents de les xarxes mafioses, hi ha polítics i advocats.

Aquesta operació va començar el desembre, quan es van detenir més de 330 persones en una macrooperació de dimensions inèdites, amb detencions a Itàlia, però també a Suïssa, Alemanya i Bulgària.

"Estats Generals de l'Economia"

D'altra banda, aquesta setmana el primer ministre Conte ha fet una nova reunió a Roma dels anomenats "Estats Generals de l'Economia", un seguit de trobades amb agents econòmics, institucions i economistes per definir el pla de recuperació econòmica del país.

 
ARXIVAT A:
Delictes econòmicsItàliaCoronavirus
Anar al contingut