Un dels verins utilitzats per matar els animals salvatges
Un dels verins utilitzats per matar els animals salvatges
La Noguera

La lluita dels Agents Rurals contra l'enverinament de la fauna salvatge

Es redueixen els delictes per l'ús de verins a la fauna salvatge, gràcies a les investigacions

La comarca de la Noguera és un dels punts més afectats pels delictes contra la fauna salvatge per l'ús de verins mortífers.

Agents Rurals acompanyats per gossos, especialitzats en la detecció de verins, es dediquen a rastrejar els terrenys d'una àrea de caça per investigar la mort dels animals enverinats.

Des que es va crear el grup de recerca fa uns 15 anys, s'han dictat 19 sentències condemnatòries a Catalunya, per delictes contra la fauna, i s'han condemnat fins a 31 persones per l'ús de verins.

Els enverinadors utilitzen uns productes concrets per eliminar depredadors que poden ser competència per als caçadors, perquè els animals salvatges es poden menjar els conills o perdius.

 

 

Pepe Capella, agent major de la fauna protegida pels Agents Rurals, explica que, amb els gossos, el rastreig és més eficaç:

"Rastrejant una zona amb més persones és diferent que amb un gos, on l'efectivitat és del 90%."


Els passos a seguir

La Gaia, la gossa que els acompanya, quan localitza un animal mort decideix avisar els agents, que comencen a investigar el suposat enverinament. Una de les agents explica que la posició amb la qual han trobat la geneta i les potes garratibades és senyal de toxicitat.

 

 

Posteriorment, troben un tros de carn que s'ha omplert de producte granulat i s'ha utilitzat per matar l'animal. Per això decideixen que faran vigilància intensiva per descobrir l'enverinador.

 

 

Tal com comenta Jordi Pont, membre del grup d'investigació de verí i antifurtivisme, el verí pot crear un procés de cadena:

"Són productes d'alta toxicitat i creen un efecte cadena. Si jo vull matar una guineu l'enverino, i si un voltor menja de la guineu també morirà. Això crea una cadena que pot durar molt de temps."

 

Menys delictes a causa de les investigacions

Les investigacions que s'han dut a terme en aquests anys han aconseguit reduir pràcticament a zero els delictes d'enverinament contra la fauna salvatge. A més, la reducció també evita danys a l'ecosistema.

D'altres mesures que s'han pres per evitar enverinaments són el tancament d'àrees de caça en un període de fins a dos anys.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut