La lluita de la Muntsa per superar l'agorafòbia entrenant-se per a la Titan Desert

A través de l'esport i amb suport psicològic i psiquiàtric, ha aconseguit plantejar-se fer la cursa que travessa el desert amb bicicleta

Rosa TalamàsActualitzat

Muntsa Gibert tenia agorafòbia i fer activitats tan quotidianes com anar a comprar al supermercat li resultava pràcticament impossible.

"El supermercat el veus com un perill... De dir: 'Haig de fugir d'aquí com sigui'. També vaig deixar de conduir. Anar a treballar em costava molt. És que ni amb les amigues ni sortir a passejar pel carrer. Només a casa era l'únic lloc on estava tranquil·la."

Eren símptomes que la Muntsa tenia fins ara fa quatre anys. Per superar-ho va començar un tractament psicològic en una clínica especialitzada en trastorns d'ansietat i estrès, a Barcelona, on avui encara es visita. La seva terapeuta és la Laura Solana:

"El trastorn de pànic amb agorafòbia, en aquest cas, no ve perquè sí. Ve perquè no gestiono adequadament les meves emocions, perquè no les expresso, perquè no les identifico, perquè m'he acostumat a ficar-me-les a la motxilla i a anar tirant per sobreviure que arriba un punt que aquesta motxilla pesa tant que no puc més."

 

La Muntsa no podia anar al supermercat perquè tenia por de tenir atacs de pànic

Ara, la Muntsa pren la medicació que li ha prescrit un psiquiatre i ha fet llargues sessions amb la psicòloga. El primer pas va ser prendre consciència de la malaltia, com explica la Laura Solana.

"És molt important que la persona entengui que no està boja, que no li passa res estrany, sinó que entengui perquè li passa el que li passa."

La Muntsa ho té clar, el primer de tot és acceptar-ho.

"Un cop ho acceptes queda la lluita de cada dia de tirar endavant amb això."

La Muntsa sempre ha estat una gran aficionada als esports de resistència, de fet, per això va decidir anar a viure als Pirineus, i tornar a practicar l'esquí i el ciclisme va ser un dels objectius marcats al tractament, sempre pactat amb la psicòloga i el preparador físic que han treballat coordinadament.

"Ajudem al pacient a perdre la por als símptomes de l'ansietat. Perquè una mica la problemàtica radica en què quan el pacient connecta amb taquicàrdia ja comença a pensar 'Ja m'està venint. Acabaré fatal. Perdré el control..."

 

 

Per al seu entrenador, l'Eduard Barceló, l'esport és com un simulador real de la vida.

"Del que es tracta és de fer els entrenaments, enfrontant-se a una situació estressant perquè noti que no passa res i que això ho transfereixi a la seva vida quotidiana."

 

Ara se sent molt més forta i gairebé curada. Per això s'ha proposat un nou repte: participar a l'abril a la Titan Desert, una de les curses ciclistes més dures del món. Sis dies competint al Sàhara marroquí amb recorreguts poc senyalitzats, on l'orientació i la fortalesa mental tenen un paper clau.

"No només com a repte esportiu sinó com a repte mental, de dir: 'Estaré per afrontar tot això'. Perquè són etapes dures, són etapes llargues... El desert és un espai súper obert on gairebé no tens punts de referència perquè tota l'estona estàs veient el mateix paisatge. I m'agradaria acabar la prova sencera i poder dir: 'Una cosa més feta'."

Seran sis etapes de més de 600 quilòmetres, en una carrera de mountain bike adreçada als aficionats a la bicicleta de muntanya que es volen superar i viure una experiència irrepetible.
 

 

ARXIVAT A:
SalutEsports
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut