La lluita de joves musulmanes per portar el vel a les pràctiques d'infermeria

Tot i les normatives internes, un informe jurídic del Servei Català de Salut conclou que no hi ha d'haver cap impediment perquè utilitzin el barret de quiròfan en substitució del vel

RedaccióActualitzat

 

 

"A mi el vel no em tapa al cervell. Si m'estàs dient que no puc accedir a un determinat lloc pel fet de portar el vel i que no m'estàs discriminant a mi, sinó que és una norma per a tots els treballadors, no hi estic d'acord. Per què no hi estic d'acord? Perquè... qui porta el vel? Tots els treballadors, no. Només el col·lectiu de dones musulmanes. Com que jo en formo part, em sento discriminada."

Amb aquesta contundència s'expressa Nasima El Bousakssaki, graduada en Infermeria per la Universitat Rovira i Virgili. Quatre dies després d'haver començat pràctiques a l'Hospital Sociosanitari Francolí li van dir que no podia continuar si no es treia el vel. S'hi va negar i, finalment, la Universitat la va poder recol·locar en un altre centre hospitalari.

 

 

Soukaina Moghit, estudiant en pràctiques d'Infermeria a la Universitat Rovira i Virgili, les feia a l'Hospital Pius de Valls i tampoc la van acceptar. En el seu cas, no l'han poguda recol·locar perquè no hi havia més places i les seves pràctiques consten com a no presentades.

"Aquest vel és una part de mi. És un costum de fa molts anys i, a més, és una cosa que vull. Aquesta norma el que vol és fer-me fer una cosa que no vull."

Roser Ricomà, degana de la Facultat d'Infermeria de la URV:

"Hi ha centres que han facilitat que aquestes estudiants puguin fer les pràctiques i centres que s'han cenyit a la normativa, i aquesta normativa és la que s'ha de respectar. Nosaltres, com a invitats a casa seva, no podem anar a modificar normatives."

 

 

Tot i les normatives internes, s'ha fet públic un informe jurídic del Servei Català de la Salut. Conclou que, si es garanteixen les condicions higièniques, no hi ha d'haver cap impediment perquè les estudiants musulmanes utilitzin el barret de quiròfan en substitució del vel. Alguns centres hospitalaris ja fa temps que ho fan. Per Rami Qanneta, director del GiPSS Hospital Francolí, és un problema que es pot convertir en oportunitat:

"La direcció no té cap problema a incorporar-lo al vestuari. De fet, ja l'hem incorporat. És un mocador com el de quiròfan més adaptat al que poden portar les dones musulmanes."

Potser el testimoni d'aquestes joves obligarà a un debat sobre l'ús del vel i la discriminació, que, a diferència d'altres països, com França, encara és molt incipient a Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut