La llei per fer front a la sentència del 25%, gairebé a punt per entrar al Parlament

Els partits polítics tenen a punt, perquè aquest dilluns pugui entrar al registre del Parlament, la proposició de la nova llei del català
Redacció Actualitzat
TEMA:
Immersió lingüística

L'acord entre Esquerra, Junts, PSC i Comuns per fer una nova llei del català que serveixi per fer front a la sentència del 25% de castellà a les aules està gairebé enllestit, a falta de tancar alguns serrells. Entitats com Òmnium o Plataforma per la Llengua --a qui la CUP demanava consultar per donar suport a la llei-- són optimistes davant el possible consens que hi hauria entre els partits.

La voluntat dels partits és entrar la proposició de la nova llei lingüística aquest dilluns al Parlament perquè es pugui aprovar per lectura única en el ple d'aquesta setmana. Els terminis són justos perquè abans del 31 de maig, com va marcar la sentència del TSJC, hi hagi nova llei.

Hi ha molta cautela entre els partits, perquè queden alguns serrells per acabar de tancar, però, segons fonts dels negociadors, hi ha acord perquè primin els criteris pedagògics per sobre dels percentatges. Com es plasma això concretament en el redactat, de forma més explícita o amb més o menys eufemismes, és el punt delicat per acostar totes les posicions.

Els partits estan treballant en una doble via. D'una banda, un decret, que l'executiu ja va anunciar dimarts passat i, de l'altra, un projecte de llei.

La líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha reconegut que en les últimes hores s'han intensificat aquests acords: "Estem en millors condicions que la setmana passada".

Jordi Turull, de Junts, també es mostra optimista: "No és moment de retrets, la gent vol fets per enfortir i preservar la llengua i que no ens la deixem atacar".

El president Pere Aragonès també es mostrava confiat aquest dissabte a tancar un acord per donar continuïtat al model català d'immersió i blindar el professorat. "Crec que hi ha una voluntat de totes les forces, especialment d'aquestes quatre, per poder trobar aquest punt d'acord i culminar-lo la setmana que ve".

La llei s'hauria d'aprovar aquesta mateixa setmana al Parlament de Catalunya (Parlament de Catalunya)


Pendents de la CUP i amb consultes amb les entitats

La CUP es manté encara al marge de les negociacions. Reclama un acord amb la comunitat educativa i entitats. De moment, entitats com la Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural valoren que la nova llei pugui blindar el català sense parlar de percentatges i que s'asseguri la continuïtat del model educatiu de la immersió.

A diferència del primer acord del març, les organitzacions socials celebren que se les hagi tingut en compte en la discussió de la llei i que els partits hagin obert el diàleg a la societat civil i la comunitat educativa.

Ningú vol posar en risc un dels grans consensos a Catalunya, el del català a l'escola. Si tira endavant la llei, el govern aprovarà també un decret llei per reforçar el blindatge.

 

ARXIVAT A:
Educació Català Immersió lingüística
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut