Manifestació a favor del dret a l'avortament, dissabte, a Bronwsville, Texas (Reuters/Veronica Cardenas)

La llei que prohibeix avortar a Texas, bloquejada: "És una privació de drets ofensiva"

Un jutge federal deixa sense vigència la llei fins que es resolgui la batalla judicial sobre la seva constitucionalitat

Juli Rodés AlmerActualitzat

Texas no pot aplicar la llei de l'avortament aprovada fa cinc setmanes, la més restrictiva dels Estats Units, fins que no es resolgui la batalla legal que ha suscitat.

Robert Pitman, jutge federal d'Austin, la capital de Texas, ha decidit suspendre-la temporalment.

"Aquest tribunal no sancionarà un dia més aquesta privació ofensiva d'un dret tan important", ha afirmat Pitman en el seu escrit.

La llei de l'avortament de Texas prohibeix interrompre l'embaràs, sense excepcions, a partir de la sisena setmana, és a dir, abans que la majoria de dones hagin tingut temps de saber que estan embarassades.

A més, anima els ciutadans a denunciar qui ajudi a avortar fora del termini de les sis setmanes, oferint una recompensa d'almenys 10.000 dòlars si la denúncia prospera.

Manifestants a favor i en contra del dret a l'avortament, aquest dilluns, davant del Tribunal Suprem dels Estats Units (Reuters/Leah Millis)

La decisió de bloquejar la llei arriba un mes després que el Departament de Justícia presentés una demanda contra l'estat de Texas, el 9 de setembre, i en demanés la suspensió temporal amb l'argument que viola la Constitució.

Considera que impedeix a les dones exercir el seu dret constitucional a interrompre l'embaràs, reconegut pel Tribunal Suprem el 1973 amb la històrica sentència Roe vs. Wade, una sentència que els sectors més conservadors qüestionen i volen revertir.

"La decisió judicial d'aquesta nit és un pas important per restaurar els drets constitucionals de les dones a l'estat de Texas", ha valorat la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, abans d'afegir:

"La lluita tot just ha començat, tant a Texas com a molts estats arreu d'aquest país, on els drets de les dones estan sent atacats."


El Fiscal General dels Estats Units, l'equivalent al ministre de Justícia, Merrick Garland, ha celebrat la decisió del jutge Pitman com una "victòria per a les dones de Texas i per a l'estat de dret".

El governador de Texas, el republicà Greg Abbott, en canvi, ha defensat la constitucionalitat de la llei amb l'argument que "la llibertat més preuada és la vida mateixa".

El jutge Pitman ha ordenat la suspensió temporal de la llei després d'escoltar durant tres hores arguments a favor i en contra, del representant de la Fiscalia General de Texas i del representant del Departament de Justícia, respectivament.

Brigitte Amiri, de la Unió Americana per les Llibertats Civils (ACLU), ha celebrat que "la decisió ens permet respirar alleujats", però ha remarcat que "l'amenaça de la prohibició de l'avortament a Texas continua planant sobre l'estat".

La llei de l'avortament de Texas, coneguda com llei 8 del Senat, va entrar en vigor l'1 de setembre, després que el Tribunal Suprem decidís no suspendre-la cautelarment en una ajustada votació que la majoria conservadora va guanyar 5 vots a 4.

La setmana passada, milers de dones van sortir al carrer arreu dels Estats Units per manifestar-se en defensa del dret de l'avortament.

ARXIVAT A:
Avortament Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut