Madrid

La llei d'igualtat ha portat la paritat a les llistes, però no als escons

La llei d'igualtat va ser aplaudida com un pas endavant per a les dones en tots els àmbits, especialment en el polític. Ara, els partits estan obligats a fer candidatures paritàries, on hi han d'anar entre un quaranta i un seixanta per cent de dones, una proporció que s'ha de mantenir al llarg de la llista. La mesura ha omplert les candidatures de cares femenines, però curiosament, i a l'hora de la veritat, aquest augment difícilment es veurà reflexat als escons dels Congrés perquè al final, a més dels noms, el que compta és l'ordre en què apareixen a la llista, que en el cas de les eleccions de diumenge, afavoreix clarament els homes.

Actualitzat
Comparant les dades, el 2004 es van presentar més de 4.300 candidats homes, i poc més de la meitat dones. El 2008, en canvi, trobem una xifra similar de candidats, uns 4.600, i gairebé 4.000 candidates, un 76 per cent més. Traduït a escons, el 2004 van sortir 127 diputades i 223 diputats. Però suposant que el 2008 els resultats es repetissin, donarien una proporció molt similar: 130 diputades i 220 diputats. És a dir, una variació de només tres escons a favor de les dones.

I és que una cosa és la imatge, i una altra els interessos de cada formació. I en general, les dones encara tenen poc pes en els "aparells" dels partits, que són els que confeccionen les llistes, i, per tant, decideixen en última instància qui té possibilitats reals de sortir diputat.

Malgrat tot, els experts consideren que Espanya està per davant d'altres països europeus, com França o la Gran Bretanya, en la incorporació de dones a la política.
Anar al contingut