Madrid

La llei del "només sí és sí": tota penetració sense consentiment serà violació

La llei de llibertat sexual elimina la diferència entre abús i violació: cap agressió sexual estarà condicionada a la intimidació i la violència

Actualitzat

Tota penetració sense consentiment es considerarà violació. El Consell de Ministres ha donat llum verda a la reforma del Codi Penal.
La nova llei de llibertat sexual, que es coneix com la reforma del "només sí és sí", amb la introducció del consentiment, s'adapta al Conveni d'Istanbul, que estableix que "tota penetració sense consentimient és una violació" i, per tant, aquest delicte deixa d'estar condicionat per si hi ha intimidació i violència, circumstàcies que passen a ser agreujants.

L'avantprojecte de llei integral per a la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals, que ha presentat aquest dimarts la ministra d'Igualtat, Irene Montero, al Consell de Ministres, coincideix amb la setmana del 8 de març, i a partir d'ara se sotmetrà al debat del Congrés.

La nova llei que ha tirat endavant l'executiu espanyol, que vol acabar amb la diferència entre abús i violació, castigarà les violacions amb penes de 4 a 10 anys, que poden arribar a 12 amb un agreujant i a 15 amb dos.

Roda de premsa amb les ministres Isabel Celáa, María Jesús Montero e Irene Montero (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Nous delictes i agreujants

S'estableixen nous agreujants: si la víctima és la parella o exparella, o si és familiar, i també quan l'agressió sexual hagi estat precedida o acompanyada de violència.

I nous delictes, com agressió sexual, assetjament sexual, aguait, extorsió i engany pederasta.

També es crea un nou delicte d'assetjament ocasional per a les expressions al carrer,  amb pena de localització permanent, arrest domiciliari, treballs comunitaris de fins a un mes, o bé, multa i allunyament de la víctima.

Abans aquesta mena d'assetjament no estava penat, només estava previst en la violència domèstica, entre familiars, parella o exparella. Ara ho estarà com a delicte lleu també "per a expressions, comportaments o proposicions sexuals o sexistes que creïn a la víctima una situació objectivament humiliant, hostil i intimidatòria".

També serà delicte sexual quan s'utilitzi tecnologies de la informació i comunicació per cometre'ls, o les infeccions intencionades de malalties de transmissió sexual.


Una llei que "amplia el focus"

La ministra Irene Montero assegura que es tracta d'una llei pionera perquè aborda la protecció de la llibertat sexual de manera integral, que "amplia el focus" a totes les violències sexuals i masclistes que atemptin contra la lliberat de les dones

"Hi ha penes que pugen i penes que canvien molt mínimament. Sobretot, l'important no és el nombre de penes, sinó que amplia el focus, i que es consideren violències masclistes moltes coses que no s'hi consideraven."

"Un marc normatiu integral que reconeix com a formes de violències masclistes totes les conductes que impliquen la vulneració en qualsevol  forma del dret a decidir en la vida sexual."

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha explicat l'avantprojecte de llei (Europa Press/Eduardo Parra)

Montero assegura que la llei aborda la prevenció, la sensibilització davant dels comportaments contra la llibertat sexual, i l'acompanyament i la reparació del dany a la víctima.

En aquest sentit, la llei comporta la creació d'una xarxa de serveis d'informació i assistència integral especialitzada, amb "centres de crisi" per atendre les víctimes de delictes sexuals les 24 hores del dia. També es faran campanyes de sensibilització dirigides a tota la societat.

La llei també inclou com a violències sexuals la mutilació genital femenina, el matrimoni forçat i l'explotació sexual.

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut