Llei del "només sí és sí": La Moncloa s'obre a revisar-la després d'algunes rebaixes de pena

Quan va entrar en vigor la llei, hi va haver condemnats que van demanar adaptar les penes al nou Codi Penal, que consideraven que els era més favorable

RedaccióActualitzat

La llei del "només sí és sí" per lluitar contra les agressions sexuals en alguns casos està tenint un efecte contrari al que volia el Ministeri d'Igualtat, que la va impulsar. La nova norma, inesperadament, ha comportat rebaixes de penes.

La llei posava el consentiment al centre i unificava l'abús i l'agressió sexual. Aquesta unificació modificava, i en alguns casos rebaixava, les penes que es podien imposar als agressors, si no s'aplicava l'agreujant de superioritat, intimidació o violència.

Just el dia que va entrar en vigor la llei, ja hi va haver condemnats que van demanar adaptar les penes al nou codi penal que consideraven que els era més favorable. Alguns tribunals els han donat la raó, almenys set a la Comunitat de Madrid i també han transcendit casos a Galícia

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha obert la porta a revisar la Llei de llibertat sexual:

"Cal estudiar les sentències amb deteniment i el text legal, perquè no era l'objectiu de la llei que es poguessin rebaixar les penes amb motiu d'abús a menors, tot el contrari."

La ministra Montero es planteja fer una revisió de la llei del "només sí és sí" (ACN/Moncloa/Fernando Calvo)

Des del Ministeri d'Igualtat, unes hores abans, Victoria Rosell, delegada del govern contra la violència de gènere, ja havia sortit a defensar la normativa. Ha dit que els jutges no tenen en compte tot l'articulat de la llei:

"El problema no és la norma, sinó la interpretació voluntarista judicial contra l'avanç del feminisme. La llei no rebaixa gens ni mica les penes; és evident que hi ha un error en la interpretació".

Condemnats amb penes rebaixades

El Ministeri d'Igualtat ha criticat l'Audiència de Madrid per haver rebaixat de 8 a 6 anys la pena de presó d'un condemnat per abusos sexuals a una nena de 13 anys, filla de la seva parella. Per alleugerir el càstig, el tribunal no ha contemplat que hi hagi hagut superioritat ni intimidació.

En un altre cas, s'anul·len 6 anys de presó a un professor que va abusar d'alumnes seus d'entre 16 i 18 anys, ja que ara els jutges interpreten que el tipus de delicte pel qual el van condemnar ja no existeix.

En un altre cas que ha transcendit, a Galícia, s'ha fet una revisió d'ofici d'un pres i se li ha rebaixat la condemna per violació de 6 a 4 anys. L'home va conèixer la víctima a través de Tinder i la justícia considera que el delicte d'agressió sexual correspon a la pena mínima. 

Des de La Moncloa es demana que tots els operadors judicials es formin en perspectiva de gènere i drets humans, com estableix la llei.

 

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut