La llei de l'audiovisual se li complica al PSOE i ara Podem també hi podria votar en contra

Els comuns s'ofereixen com a "agent de desbloqueig" entre PSOE i Esquerra, que coincideixen a seguir estudiant el paper del català en les plataformes d'entreteniment

Actualitzat

La llei audiovisual va camí de convertir-se en peça clau de la legislatura espanyola. L'executiu espanyol insisteix que la nova llei, aprovada aquest dimarts pel consell de ministres, està limitada per una directiva europea que no permet fixar quotes a les plataformes que tenen la seu fora de l'estat.

Això després de l'amenaça d'Esquerra de vetar els pressupostos al Senat si això no es resol. La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha volgut deslligar una cosa de l'altra i ha dit que estan "disposats a dialogar" amb "tots els grups polítics" en el tràmit d'esmenes a la llei.

Des del PSOE, la vicesecretària general de la formació, Adriana Lastra, s'ha mostrat convençuda que l'aliança entre el govern espanyol i ERC no corre perill: "Ells saben que nosaltres complim els nostres acords i aquesta vegada serà així."


Primeres reunions per reconduir la situació

Aquest dimecres a la tarda s'ha celebrat una reunió telemàtica en què han participat, per part socialista, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la d'Hisenda, María Jesús Montero; la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, i el portaveu del PSOE, Héctor Gómez. Per part d'ERC s'hi han connectat Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové.

Un cop acabada la reunió, totes les parts han coincidit a seguir treballant per mirar d'arribar a un acord a través de reunions polítiques i tècniques.

Els socialistes consideren que la reunió ha anat bé i insisteixen en la necessitat de seguir parlant "perquè la llei ha de tirar endavant amb ERC".

En la mateixa línia, La Moncloa atribueix les diferències a la "interpretació de l'abast dels textos pactats" i demana desvincular la negociació de la llei de l'audiovisual i la dels pressupostos. 

Pels republicans, la reunió era necessària per mostrar el seu desacord amb el plantejament què ara hi ha damunt la taula. Asseguren que treballaran esmenes al text per blindar el català "sense equívocs" i que el PSOE s'ha compromès a treballar en les propostes.

Al matí, tècnics del govern espanyol i ERC ja s'havien reunit telemàticament per començar a reconduir la situació.


El malestar d'ERC s'ha estès a Podem

Per la seva banda, Unides Podem, el soci de govern del PSOE, diu ara que també vol presentar esmenes al Congrés sobre la llei de l'audiovisual.

El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha avisat el PSOE que la formació lila està "més a prop del no que del sí i ha criticat que els socialistes no hagin negociat amb ells la norma. Asseguren, de fet, que no sabien que s'aprovaria al consell de ministres.

A més, s'ofereixen per mediar entre PSOE i Esquerra. El diputat d'En Comú Podem al Congrés Joan Mena, ha afirmat que pretenen ser "agent de desbloqueig".
 

I Junts pressiona ERC

Des de Junts, la diputada Pilar Calvo ha demanat a ERC que condicioni el "sí" als pressupostos generals de l'Estat del 2022 al Senat al fet que s'inclogui les plataformes internacionals en l'obligació de complir la quota del 6% del seu catàleg per a llengües cooficials.

En roda de premsa al Congrés, Calvo ha lamentat "l'incompliment" del PSOE sobre la llei audiovisual i ha argumentat que als socialistes sempre cal "cobrar-los per avançat", ja que "no es pot confiar en la seva paraula".


La llei espanyola o una llei pròpia?

Al Parlament, s'ha posat de manifest una altra discrepància entre els socis de govern: on s'ha de jugar la partida del català a les plataformes? A Madrid, amb la llei espanyola, o a Catalunya, amb una llei pròpia?

Aragonès durant la seva intervenció al Parlament (ACN/Maria Asmarat)

Junts per Catalunya demana una llei catalana. Assegura que ja té una proposta redactada i insisteix que s'aprovi urgentment la llei catalana de l'audiovisual, encara que després el Tribunal Constitucional la pugui tombar.

Esquerra, en canvi, avisa que no seria la solució perquè tampoc serviria per blindar una quota de català per a les plataformes digitals.

Per això, els republicans -també el president Pere Aragonès- han demanat a Junts que facin pinya a Madrid.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat ERCPSOECatalà
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut