Barcelona

La llei d'acompanyament als pressupostos supera les esmenes a la totalitat gràcies als vots de la CUP

El Parlament dóna llum verda a l'impost sobre les begudes ensucrades, que vol fomentar hàbits alimentaris més saludables

Actualitzat

El ple del Parlament d'aquest dimecres ha aprovat la tramitació del projecte de llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, conegut com a llei d'acompanyament. De la mateixa manera que en l'admissió a tràmit dels pressupostos aquest dimarts, els vots de Junts pel Sí i de dos dels deu diputats de la CUP han permès tirar endavant el projecte. Els altres vuit diputats anticapitalistes s'han abstingut.

La normativa inclou els nous tributs i modificacions fiscals que el govern confia que permetin recaptar 182 milions d'euros anuals, un increment que serà de 110 milions el 2017. Entre altres, la llei d'acompanyament preveu la creació d'impostos sobre les nuclears, grans establiments comercials, begudes ensucrades i estades en establiments turístics. Igual que van fer amb els pressupostos, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PPC també havien presentat esmenes a la totalitat de la llei, que han estat rebutjades.

Llum verda a l'impost sobre begudes ensucrades

Amb l'admissió a tràmit de la llei d'acompanyament, el Parlament català també ha permès que superi el primer tràmit parlamentari l'impost sobre les begudes ensucrades. L'impost, creat amb l'objectiu de fomentar un canvi d'hàbits més saludables, acabarà sent de menys de cinc cèntims per llauna i el govern català espera recaptar 41 milions d'euros amb la mesura. El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha recordat que l'impost "està en vies d'implementació en nombrosos països de l'OCDE" i que el que pretén és "reduir el consum" de begudes ensucrades.

La introducció d'un impost sobre les begudes ensucrades pot ser l'inici d'un canvi com el que es va viure amb el tabac i l'hàbit de fumar. Cada llauna de Coca-Cola de 33 centilitres conté 35 grams de sucre, l'equivalent a set sobrets. Les begudes ensucrades, com els sucs de fruita industrials, provoquen plaer per l'afició al dolç que tenen la majoria de les persones, però consumir-ne de forma excessiva pot comportar problemes de salut. Actualment, la meitat de la població catalana té sobrepès o obesitat.

El mes d'octubre, l'OMS va fer la recomanació a tots els governs del món de crear un impost del 20% a les begudes ensucrades com una forma de lluitar contra la pandèmia d'obesitat que pateix la humanitat. Pocs dies després, el govern de la Generalitat anunciava la intenció de crear aquest impost. I, posteriorment, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va fer públic que també vol implementar aquest impost, una iniciativa que se sobreposaria a la catalana i faria que aquesta quedés sense efecte.

És el segon intent de l'executiu català de gravar les begudes ensucrades. El primer va ser el 2012, durant el govern d'Artur Mas, amb el suport d'ERC, però, finalment, l'impost es va retirar.

Queixes de la patronal

Però la intenció de gravar les begudes ensucrades amb un impost específic ha encès la polèmica entre govern i patronal del sector. La indústria rebutja el tribut i el president de l'Associació Nacional de Fabricants de Begudes Refrescants (Anfabra), Josep Puxeu, reclama que la lluita contra l'obesitat es faci d'una altra manera:

"Els problemes de salut es resolen per la via educacional i per la via de la informació. Si cal informar millor a les etiquetes, fem-ho. Si cal explicar millor les coses a l'escola, fem-ho"

Anar al contingut