La cap de govern de Hong Kong ha anunciat la decisió en un comunicat per la televisió (AFP)
Hong Kong

La líder de Hong Kong cedeix i retira definitivament la llei d'extradició

Els activistes consideren que la decisió "arriba tard" i ja no és suficient

Actualitzat

La cap del govern de Hong Kong ha anunciat aquest dimecres que retira la polèmica llei d'extradició de l'excolònia, que ha estat el principal motiu de les protestes multitudinàries dels darrers mesos. Els activistes consideren que la decisió "arriba tard" i ja no és suficient.

Carrie Lam fa aquest gest després de setmanes d'enfrontaments entre milers de manifestants i la policia, que han dut Pequín a acumular tropes a la frontera per a una eventual intervenció.

 

Lam ha convocat els 43 diputats progovernamentals a una reunió després de la qual ha fet pública la decisió.

"El govern retira oficialment el projecte de llei amb l'objectiu de calmar completament les preocupacions de la ciutadania."

"El ministre de Seguretat presentarà una moció, d'acord amb els procediments establerts, quan l'assemblea legislativa es torni a reunir."

 

 

Carrie Lam assegura que les decisions són seves i no de Pequín, com la de dimitir o no, però davant del risc de la intervenció de l'exèrcit xinès si continuaven les protestes, ha decidit finalment intentar aturar els aldarulls, que posen en perill el funcionament de la ciutat.

Lam ja havia dit que el projecte estava mort i que no el tramitaria, però va ser un anunci insuficient per als manifestants, que reclamaven que es retirés definitivament.

La decisió implica que el govern de l'antiga colònia britànica accedeix finalment a una de les cinc demandes dels manifestants, que fa tres mesos que omplen els carrers de Hong Kong per protestar per la mesura i per mostrar el rebuig al domini de Pequín.

El projecte de llei imposa l'extradició de suposats delinqüents a jurisdiccions amb les quals Hong Kong no té un tractat, inclòs el territori continental xinès.

 

Els manifestants mantenen la protesta davant dels edificis del govern (Reuters)

 

"Massa poc i massa tard"

Es podria considerar una victòria del moviment que ha col·lapsat Hong Kong durant setmanes i l'ha portat a la vaga general. Els activistes han aconseguit el seu principal objectiu, però les reivindicacions ja van més enllà de la retirada d'aquesta llei, que va ser el detonant de les protestes.

La generació de joves no tenen perspectives de futur a Hong Kong, i el poder xinès, cada cop més autoritari, crea dubtes també sobre el futur de la ciutat.

Un dels principals activistes de les mobilitzacions, Joshua Wang, considera que la decisió de Lam "fa curt i arriba tard".

 

 

"Massa poc i massa tard, ara: la resposta de Carrie Lam arriba després del sacrifici de 7 vides i amb més de 1.200 manifestants arrestats, molts  dels quals són maltractats a comissaria."


En un fil a Twitter, Wang qualifica de "fracàs de Lam" no haver entès la situació i afegeix que "en realitat, no ha concedit res". Finalment, insisteix en les cinc demandes que ara impulsen la protesta. Exigeixen al govern la creació d'una comissió d'investigació sobre la repressió policial de les protestes, amnistia per als manifestants detinguts, la reactivació del procés de reformes polítiques i el sufragi universal en totes les eleccions.
 

Pressions del govern xinès

 La crisi de Hong Kong suposa un repte per al govern xinès i un problema per al lideratge de Xi Jinping, que ha pressionat el govern de Lam. La retirada de la llei és una humiliació per a Pequín, però de cara a l'1 d'octubre, quan es compliran 70 anys de la proclamació de la República Popular de la Xina, alleuja la tensió.


Repercussió econòmica

La primera repercussió després de saber-se la notícia ha estat en l'economia de l'antiga colònia britànica, que ha reflectit una pujada a les borses.

El principal valor de referència de Hong Kong ha augmentat el 4% aquest dimecres a la tarda (hora local), i les principals multinacionals, així com el mercat immobiliari de Hong Kong, un dels més cars del món, han experimentat sensibles augments en les cotitzacions.

 

La borsa de Hong Kong reacciona a l'alça després de la notícia (AFP)

 

ARXIVAT A:
Hong Kong
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut