Barcelona

La lentitud de les obres de la Sagrera: només se n'ha fet el 40% en 10 anys

La construcció es va reprendre fa un any i no hi ha cap termini de finalització

Bernat RexachActualitzat

Les obres de la Sagrera, la futura gran estació intermodal de Barcelona, han arribat al 40% de l'execució sense que hi hagi cap termini de finalització del projecte. 

Fa 10 anys que s'hi van començar les obres, que es van reprendre fa un any, després de tres anys d'aturada, i els responsables són incapaços de donar un termini d'acabada. 

Avui s'hi ha fet una visita d'obres per als mitjans de comunicació i ha sorgit la pregunta de si s'acabarà abans la Sagrada Família que la Sagrera.

"Si acabem abans, serà una casualitat, però no és que busquem cap competició, nosaltres, amb la Sagrada Família.", ha afirmat Juan Antonio Hermoso, subdirector d'obres d'Adif, que ha remarcat que el seu compromís és "portar les obres a bon port". La basílica té previst enllestir les obres el 2026
 

L'estació de la Sagrera tindrà tres nivells ferroviaris (EFE)
 

Cada dia bombegen l'aigua de cinc piscines olímpiques

A la Sagrera, a les obres entre els carrers Felip II i el Pont del Treball Digne, ara s'intueixen els tres nivells ferroviaris. Pel cap baix, la feina s'allargarà almenys quatre o cinc anys més

Hi estan treballant unes 500 persones, totes les que hi poden treballar, segons Adif. Els responsables de l'obra posen com a exemple de la complexitat tècnica que comporta la quantitat d'aigua que s'hi bombeja cada dia, l'equivalent a cinc piscines olímpiques.  

Al nivell superior circularan i estacionaran els trens d'alta velocitat. En total, hi haurà més de 4 quilòmetres soterrats de circulació ferroviària.

Al nivell del mig hi haurà el vestíbul de l'estació, de 12.000 metres quadrats, i dos aparcaments grossos. I, al nivell inferior, hi circularan els trens de Rodalies, que ara passen pel costat. 

Juan Antonio Hermoso explica com s'aniran reubicant les línies: 

"La primera fita serà col·locar el corredor de Mataró en la seva posició definitiva, al llarg de l'any que ve o a mitjans. I 18 o 20 mesos després, es col·locarà la línia de Granollers en la seva posició definitiva. I a partir d'aquí anirem fixant dates."

Per tant, tot i que no hi ha termini, estaríem parlant, com a mínim, del 2023 o 2024, en el millor dels casos, com a data de finalització.  
  

Les vies del tren a la Sagrera (EFE)


Les obres de la Sagrera acumulen un llarg historial de retards, vaivens i episodis poc edificants. Com el cost, sis vegades més del previst. Les presumptes irregularitats van tenir les obres aturades més de tres anys, però la justícia ha acabat arxivant la causa en atribuir el sobrecost als imprevistos i a les urgències.
 

 

 

ARXIVAT A:
MobilitatInfraestructures
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut