Madrid

La kale borroka i la legalització de Batasuna fan de teloners de la reunió entre Zapatero i Rajoy

L'endemà d'haver-se conegut els contactes entre el govern espanyol i ETA -contactes que no han estat confirmats ni desmentits- tothom està pendent del resultat de la reunió d'aquest divendres entre Zapatero i Rajoy a La Moncloa. En la prèvia d'aquesta trobada, PSOE i PP ja han protagonitzat el primer assalt discrepant sobre un tema tan delicat com la legalització de Batasuna. La formació il·legalitzada creu que calen gestos més decidits per part del govern central. L'escenari previ a la reunió entre president i cap de l'oposició el completa un altre episodi de kale borroka, en aquest cas a Sant Sebastià.

Actualitzat
La violència ha continuat aquest dijous a la tarda a Sant Sebastià. Un grup d'incontrolats ha cremat un autobús articulat, després d'obligar-ne el conductor a entravessar el vehicle al mig del carrer i a fer baixar tot el passatge. El mateix grup ha seguit amb els atacs i han llançat coets i còctels Molotov contra la comandància de Marina. Poc després, i per acabar amb els actes de kale borroka, els violents han cremat un caixer automàtic d'una entitat bancària, al centre històric de la ciutat. Els atacants han aprofitat l'afluència massiva de persones a Sant Sebastià, que celebrava la fira de Sant Tomàs.

En aquest context es viurà la primera reunió entre el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president del PP, Mariano Rajoy, des que ETA va declarar l'alto el foc permanent. La trobada serà aquest divendres i, sobre la taula, també hi haurà el tema de Batasuna. De fet, la formació abertzale ja ha centrat el debat entre socialistes i populars aquest dijous, i els ha enfrontat. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, creu que seria positiu, sempre que es compleixi la llei de partits, mentre que el líder del PP hi està absolutament en contra i ha posat condicions per al diàleg.

Un debat que arriba després de la notícia publicada per diversos mitjans de comunicació bascos assegurant que el govern i ETA ja s'havien reunit. El govern no ho va confirmar ni desmentir, però ha recalcat que la filtració als mitjans d'aquesta suposada trobada és responsabilitat d'algun "polític vanitós". A tot això, l'esquerra abertzale creu que és una irresponsabilitat haver parlat de contactes entre ETA i el govern espanyol, ja que els consideren condició necessària però no suficient perquè el procés funcioni. Així, Batasuna ha denunciat que el govern espanyol menteix i assegura que el procés de pau és, ara com ara, inexistent. Joseba Permach insta el govern Zapatero a moure's i a fer gestos valents per desencallar la situació, com ara recuperar el diàleg per treballar per un acostament i un acord polític.

Mentrestant, continua la pressió al carrer a favor dels drets dels presos d'ETA. Aquest dijous al matí, dotacions policials han dispersat a Pamplona una concentració reivindicant gestos en matèria penitenciària d'uns 200 simpatitzants de la formació Aralar a les portes del Parlament foral.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut