La jutgessa deixa en llibertat els dos regidors de la CUP del Ripollès després d'acollir-se al dret de no declarar

La jutgessa deixa en llibertat els dos regidors de la CUP del Ripollès després d'acollir-se al dret de no declarar

La jutgessa deixa en llibertat els dos regidors de la CUP del Ripollès després d'acollir-se al dret de no declarar

Els dos regidors de la CUP del Ripollès aplaudint els concentrats a les portes dels jutjats on  han sortit en llibertat aquest 17 de maig del 2018. Pla general (horitzontal)

Els dos regidors de la CUP del Ripollès aplaudint els concentrats a les portes dels jutjats on han sortit en llibertat aquest 17 de maig del 2018. Pla general (horitzontal)

ACN Ripoll.-El Jutjat d'Instrucció 1 de Ripoll ha deixat en llibertat els dos regidors de la CUP del Ripollès investigats pel tall del Coll d'Ares durant la vaga general del 8-N pels delictes de desordres públics i contra la seguretat viària. Els dos edils, Mariona Baraldés i Santi Llagostera, s'han acollit al dret de no declarar. A la sortida, on hi havia una vuitantena de persones concentrades donant-los suport, Baraldés ha explicat que "segueixen tranquils" perquè la convocatòria d'aquella protesta era "legal". Confien que la causa s'arxivarà perquè "les proves que hi ha són absurdes i l'expedient no s'aguanta per enlloc", ha afirmat la regidora de Campdevànol. L'advocada que els representa presentarà l'escrit aquest mateix matí per demanar el sobreseïment. Els dos edils han comparegut davant de la jutgessa després que els mossos els detinguessin a primera hora d'aquest matí per portar-los a declarar. La jutgessa ho va ordenar ahir. Els dos investigats van desobeir les dues citacions que van rebre per presentar-se als jutjats els dies 26 d'abril i 8 de maig.

(En aquesta notícia s'especifiquen els delictes pels quals els dos regidors de la CUP del Ripollès estan essent investigats) Els dos regidors de la CUP del Ripollès han entrat als jutjats de Ripoll quan faltaven pocs minuts per les deu del matí d'aquest dijous. Ho han fet per una entrada lateral d'un garatge, custodiats per dos mossos de paisà i sense captar l'atenció de la vuitantena de persones que hi havia a l'entrada principal per donar-los suport. El CDR del Ripollès havia convocat la concentració a primera hora del matí després de conèixer la seva detenció.Uns vint minuts després, tots dos han quedat en llibertat amb càrrecs i han sortit dels jutjats. Se'ls investiga pel delicte de desordres públics i un altre contra la seguretat viària. Els dos regidors han sortit enmig d'aplaudiments dels concentrats i els crits de "No esteu sols". També s'han escoltat proclames com "Ni un pas enrere" i "Visca la República". La regidora de Campdevànol, Mariona Baraldés, ha explicat que s'han acollit al dret de no declarar. "Hem vingut perquè no teníem més remei, teníem claríssim que, fins que no poguéssim decidir nosaltres, no havíem de passar comptes amb la justícia espanyola i menys amb les mentides que s'han dit", ha manifestat. I ha afegit, "la pilota està sobre la teulada" de la justícia. La regidora ha reiterat que confien que s'arxivi el cas tot dient que "seria el més censat" perquè "les proves que hi ha són absurdes i l'expedient no s'aguanta per enlloc". Malgrat tot, tampoc descarta que el cas segueixi endavant. "Estem en el moment que estem i tots sabem el que hi ha però tranquils ho estem des del primer dia", ha subratllat Baraldés. Els dos regidors investigats mantenen que la seva participació en el tall de Coll d'Ares durant la vaga general del 8-N va ser una protesta "legal" i per tant, entenen que "no van fer res mal fet" i que no hi va haver cap mena de violència. En l'atestat dels mossos es descriu aquella protesta com a un "acte festiu" i com una mena de "pícnic".Per la seva banda, Raquel Vilar, l'advocada que els representa, ha avançat que aquest matí presentaran l'escrit als jutjats per demanar el sobreseïment de la causa. També ha explicat que la causa dels dos regidors és la mateixa que els altres tres càrrecs electes que el 26 d'abril passat ja van comparèixer davant de la jutgessa pels mateixos fets. Es tracta de les alcaldesses de Vallfogona i Pardines, Carme Freixa (ERC) i Núria Pérez (IdP), i el regidor de Ripoll Roger Bosch (ERC). L'advocada explicava així els possibles escenaris: "Ara es veurà si en aquesta fase d'instrucció la jutgessa creu que cal fer més diligències o si directament ja decideix l'arxivament o l'obertura del judici".Entre les persones que s'han concentrat aquest matí a les portes dels jutjats hi havia l'alcalde de Ripoll i diputat de JxCat, Jordi Munell; la diputada de la CUP Natàlia Sànchez i el regidor d'ERC de Ripoll investigat també pels tall de Coll d'Ares, Roger Bosch.