La jutge no veu "excés policial" en les càrregues de l'1-O a Castellgalí

La jutge de Manresa arxiva la causa i diu que els agents es van veure "obligats a actuar" davant del comportament dels ciutadans

Quim BalaguerActualitzat

La titular del jutjat d'Instrucció 2 de Manresa ha decidit arxivar la causa de l'1-O a Castellgalí. En la resolució, la jutge conclou que no hi va haver "excés policial" per part de la Guàrdia Civil a l'Escola Sant Miquel d'aquest municipi bagenc, on 16 persones van quedar ferides.

La interlocutòria de la magistrada en fa responsable els mateixos ciutadans que van ignorar deliberadament la prohibició del referèndum i es van concentrar a les portes de l'escola per impedir l'actuació de les forces de seguretat:

 

"Era públic i notori que el Tribunal Constitucional havia prohibit el referèndum de l'u d'octubre, i malgrat això, part de la població catalana, esperonada per la Generalitat i associacions independentistes, van anar als anomenats col·legis electorals amb la finalitat de realitzar una votació que estava fora de l'ordre constitucional i de la legalitat més evident."

El raonament de la jutge apel·la al fet que l'autoritat pot fer ús de la força per complir les seves funcions sempre que sigui necessari i sigui "proporcional" a la situació a la qual s'enfronta. Així, legitima l'actuació dels guàrdies civils que van intervenir a Castellgalí tot afirmant que:

 

"Les persones que estaven allà tenien una actitud que no es pot considerar inòcua. Tenien la finalitat d'impedir dues resolucions judicials. No es tracta, doncs, d'un simple comportament passiu, sinó d'un comportament passiu amb caràcter obstructiu, que va fer que els agents es veiessin obligats a actuar."

I malgrat que les càrregues es van saldar amb 16 ferits, la interlocutòria de la jutge conclou que:

 

"L'actuació legítima de les forces d'ordre públic davant d'un comportament activament obstructiu per part de més de 200 persones concentrades a la porta del col·legi electoral es va saldar amb 16 ferits lleus i danys a les instal·lacions, sense que aquesta actuació es pugui qualificar de cap de les maneres d'excés policial."

 

Recurs dels advocats
 

El Col·legi d'Advocats de Manresa, que porta la defensa dels ferits l'1-O al Bages, recorrerà la decisió de la magistrada d'arxivar la causa per les càrregues policials a Castellgalí.

L'advocat David Casellas recorda que encara queden diligències per practicar, com ara la declaració del tinent coronel de la Guàrdia Civil que va dirigir l'operatiu al Bages, prevista pel mes que ve.

A més, encara hi ha un recurs, que van presentar a l'Audiència i vinculat amb aquest mateix procediment, que no ha estat resolt. El col·lectiu d'advocats no descarta anar a estaments superiors si es manté el sobreseïment.



Primer arxivament al Bages

La resolució de la jutge ha suposat l'arxivament de la primera causa per la violència policial de l'1-O al Bages. Encara queden obertes les de Callús i Fonollosa, i dues a Sant Joan de Vilatorrada.

Es dona el cas que recursos presentats a l'Audiència de Barcelona vinculats amb el procediment han resolt que no hi va haver excés policial, menys en el cas de l'institut Quercus de Sant Joan, on el tribunal va considerar que sí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudicial
Anar al contingut