La jutge d'Osca paralitza el trasllat de les obres de Sixena del MNAC

La interlocutòria afirma que els frescos estan molt delicats i són molt vulnerables, i desmuntar-los els podria malmetre encara més

RedaccióActualitzat

Els frescos romànics de Sixena que hi ha al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) es queden, de moment, a Barcelona. La justícia ha paralitzat l'execució provisional de la sentència que ordenava al MNAC restituir al Monestir de Sixena les pintures murals ubicades al museu. La titular del jutjat de primera instància número 2 d'Osca ha dictat una interlocutòria en aquest sentit al·legant que l'estat de fragilitat d'aquests murals els fa especialment vulnerables al procés de desmuntatge i trasllat, tenint en compte que s'està parlant d'una obra romànica d'extraordinari valor artístic.

La jutge afegeix que, en cas que es deterioressin les obres, resultaria extremadament difícil reparar els frescos. A més, i després dels informes de diversos experts, la jutge constata que el govern d'Aragó no ha adequat convenientment la sala capitular del monestir de Sixena on s'havien de restituir els murals, ni s'han acreditat les condicions de climatització idònies.

La jutge va condemnar el MNAC, el juliol del 2016, a restituir les pintures a la ubicació original en entendre que la seva presència al museu era provisional.

Precisament, la peça del Museu de Lleida que faltava entregar a Sixena va sortir aquesta setmana cap a Aragó. Així ho va requerir la jutge d'Osca al ministre de Cultura, com a màxim responsable de la conselleria mentre s'apliqui l'article 155. És el quadre "La Immaculada", que no van trobar el dia que es van endur les peces del museu cap a Sixena. El mes passat, enmig d'una gran polèmica, la quarantena d'obres del museu lleidatà les van traslladar al monestir aragonès, on van ser rebudes amb aplaudiments i aclamacions de desenes de veïns que les esperaven.

ARXIVAT A:
Sixena
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut