Daniel Baena arribant al Suprem per declarar al judici del procés
Daniel Baena arribant al Suprem per declarar al judici del procés

La jutge descarta investigar si Daniel Baena és Tácito a Twitter

La magistrada del jutjat número 13 de Barcelona diu que la validesa de l'actuació professional del responsable de les investigacions de l'1-O "no depèn de la ideologia"

RedaccióActualitzat

El jutjat d'instrucció núm. 13 de Barcelona ha rebutjat investigar si el tinent coronel de la Guàrdia Civil i responsable de les investigacions de l'1 d'octubre, Daniel Baena, és l'anomenat Tácito a Twitter, bel·ligerant contra l'independentisme. La jutge entén que la validesa de la seva actuació professional "no depèn de la ideologia". Baena va comparèixer al judici del procés el 26 de març.

Part de les defenses dels 30 processats pels preparatius del referèndum van demanar desvelar la identitat de "Tácito". Entre els processats que ho van sol·licitar hi ha càrrecs d'ERC.

Les defenses demanaven a la jutge que ordenés a Twitter certificar la connexió de les dades personals que constin sobre el perfil de "Tácito" i sobre el perfil oficial de Baena, així com la IP de connexió en la difusió de sis missatges crítics amb l'independentisme. Però, segons la magistrada, no té "transcendència ni rellevància" investigar si el màxim responsable de la Guàrdia Civil encarregat de la investigació de l'1-O és l'usuari d'aquest compte.

"La validesa de la seva actuació professional, elaborant atestats i informes i coordinant una investigació (que, no cal oblidar, ve dirigida per un jutjat instructor) no depèn de la ideologia que pugui tenir"

La jutge es basa en la interlocutòria en què el Tribunal Suprem va descartar obrir diligències semblants en relació als responsables i membres de les forces i cossos de seguretat. Va assenyalar que els plantejaments ideològics no afecten la validesa de les investigacions que facin per pròpia iniciativa o per ordre judicial.
 

El tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, responsable de les investigacions de l'1-O (EFE) 

A preguntes de les defenses dels processats al Tribunal Suprem, Daniel Baena va negar que estigués darrere del perfil de Tácito.

L'endemà de la compareixença de Baena, el diari Público va assegurar que el tinent coronel de la Guàrdia Civil és Tácito i que va "mentir" davant del Suprem. Público va tornar a difondre la gravació en què el responsable de les investigacions de l'1-O reconeix estar al darrere del compte de Twitter que carrega contra l'independentisme.

Uns dies després, Jordi Pina, advocat de Sànchez, Turull i Rull, va afirmar, en una entrevista a TV3, que Daniel Baena "investigava estructures d'estat des de l'Audiència Nacional"

ARXIVAT A:
Judici procésGuàrdia CivilReferèndum 1-O
Anar al contingut