Pablo Casado
Pablo Casado (EFE)
Madrid

La jutge del màster de Cifuentes obre la porta a portar el cas Casado al Suprem

Demana al Congrés que certifiqui l'aforament de Pablo Casado, que és diputat del PP

RedaccióActualitzat

La jutge del cas del màster de Cristina Cifuentes ha demanat al Congrés que confirmi la condició de diputat de Pablo Casado. El vicesecretari de Comunicació del PP, que aquest matí ha anunciat que es postula per presidir el partit, està sota sospita pel seu màster de la Universitat Rey Juan Carlos, el mateix que el de l'expresidenta madrilenya.

La magistrada ho ha demanat després de rebre la informació sol·licitada a la universitat sobre el màster en Dret Autonòmic i Local de Casado, cursat el 2008.

Es tracta d'una sol·licitud que busca la constatació que Casado és aforat. La magistrada del jutjat número 51 de Madrid no pot investigar el líder popular precisament per aquest fet.

En cas que hi acabi veient indicis de delicte, hauria d'enviar la causa al Suprem, i això podria comportar que Casado sigui citat en qualitat d'investigat, si no es decideix arxivar el cas.

Tres investigats

Aquesta providència s'emmarca en la investigació dels possibles delictes de falsificació documental, prevaricació administrativa i suborn.

En la mateixa causa de Casado ja han estat citats a declarar en qualitat d'investigats, l'1 d'agost, tres professors. Es tracta d'Alicia López de los Mozos -que constava com a presidenta del tribunal que hauria avaluat el treball de Cifuentes-, el catedràtic i director del màster Enrique Álvarez Conde i Fernando Suárez Bilbao -rector de la Rey Juan Carlos fins al 2017.

Casado es va defensar públicament

La investigació de Pablo Casado és una peça separada del cas de Cifuentes. Al vicesecretari de Comunicació del PP li haurien convalidat la immensa majoria d'assignatures del màster i, en les poques que va cursar, no va haver d'anar a classe ni fer cap examen per aprovar-les, detalls que ell mateix va admetre públicament que eren veritat.



A l'abril va comparèixer amb els documents sobre les convalidacions que va sol·licitar (40 crèdits d'un total de 60) per demostrar que no havia rebut "cap tracte de favor" i que va fer "el que era correcte".

En aquesta compareixença, Casado va confirmar que el seu director va ser també Enrique Álvarez Conde, el mateix que amb Cristina Cifuentes. A més, va admetre que no va anar a classe ni es va examinar: "Vaig fer el que se'm va demanar", va emfatitzar.

També va reconèixer que no té el certificat de notes oficial perquè "mai" el va sol·licitar. Entre els quatre treballs que va ensenyar hi havia el de final d'itinerari, de 12 crèdits i 55 pàgines.

 



El mateix jutjat va citar a declarar en qualitat d'investigada Cristina Cifuentes per falsificació de document públic i suborn, uns delictes que comporten penes de fins a 12 anys de presó i 21 d'inhabilitació per exercir cap càrrec públic. Cifuentes haurà de comparèixer el 26 de juny.

Després de la seva renúncia a l'escó a l'Assemblea de Madrid, ja no és aforada, de manera que la pot investigar un jutjat ordinari.

Aquest dilluns, Casado ha anunciat la seva candidatura al congrés extraordinari del PP per al 20 i 21 de juliol que ha d'escollir el successor de Rajoy al capdavant del PP.

Es mostra "absolutament tranquil"

Després de conèixer la sol·licitud de la magistrada al Congrés, s'ha mostrat "absolutament tranquil" per les investigacions sobre el seu màster, perquè ha estat "transparent", ha donat "la cara" i ha aportat "tota la documentació".

Segons ha dit en declaracions a la Sexta es tracta d'informacions "interessades", després de recordar que el president espanyol, Pedro Sánchez, "ha canviat el seu currículum" i "ningú li ha donat la menor importància".

ARXIVAT A:
PPPablo CasadoCristina Cifuentes
Anar al contingut