La justícia xilena reconeix per primer cop la tortura sexual com a delicte

Primeres condemnes, amb visió de gènere, per les violacions sistemàtiques de l'era Pinochet

Redacció/AgènciesActualitzat

"La venda sexy" era el nom amb què es coneixia un dels terribles centres de detenció de la dictadura xilena durant el règim de Pinochet (1973-1999). Era una caserna a Santiago de Xile on es va practicar la tortura sistemàtica a milers de dones i homes i on els detinguts, sobretot elles, patien abusos sexuals i violacions contínues per part d'agents de la DINA, la policia secreta. Els tapaven els ulls amb benes –d'aquí el macabre nom del centre- mentre les torturaven i violaven, fins i tot davant la família i fent servir animals.

Aquests crims fins ara havien quedat impunes o diluïts entre altres atrocitats, maltractaments i vexacions. Al novembre, però, un jutge va decidir identificar-los pel seu nom -tortura sexual-, i castigar-ne els culpables, 46 anys després d'haver comès els crims. 

Tres exagents de la DINA van ser condemnats a 15 anys de presó per segrest i "tortura amb violència sexual" per la violació sistemàtica de 6 presoneres entre el 1974 i el 1975. El jutge destaca, en la sentència, que calia crear un "delicte penal diferent del de segrest" per recollir una "forma específica de violència contra les dones".


Una sentència que podria establir un precedent

Més de 40.000 persones van ser torturades a Xile durant els 17 anys de dictadura de Pinochet i 3.200 va ser assassinades o es compten entre els desapareguts. 

Dels milers de supervivents, fa anys que se'n recullen els testimonis. I les dones, gairebé totes, expliquen que van ser violades o van patir abusos sexuals, a més d'altres maltractaments físics i psicològics. 

Els col·lectius de víctimes confien que aquesta sentència creï un precedent perquè els delictes sexuals contra les dones es considerin crims contra la humanitat.

A la façana de l'antiga caserna de Santiago hi ha ara un petit memorial en record de les víctimes i les supervivents. Ja no se sent aquella música tan alta que fa mig segle tapava els crits dels presos i preses quan els torturaven, sinó el testimoni de dones com la Beatriz i l'Erika, que encara lluiten perquè es faci justícia. Aquest és el seu relat:

 

 

ARXIVAT A:
8MViolència masclistaXile
Anar al contingut