Arenys de Munt

La justícia prohibeix el suport de l'Ajuntament a la consulta, però permet a la Falange manifestar-se el 13

La justícia invalida definitivament l'acord de l'Ajuntament d'Arenys de Munt que donava suport logístic i polític al referèndum sobiranista que es vol fer en aquest municipi del Maresme diumenge que ve. En la interlocutòria, la jutge insisteix que el consistori s'ha extralimitat en les seves competències i, per tant, dictamina que no pot destinar els seus mitjans a l'acte sobiranista. En canvi, el que sí que permet la justícia és que la Falange es manifesti el mateix dia de la consulta. Per tant, amb aquesta decisió, es revoca la resolució del Departament d'Interior que ordenava ajornar la protesta una setmana per evitar aldarulls.

Actualitzat
La magistrada ha ratificat la suspensió de la convocatòria de l'Ajuntament d'Arenys de Munt del referèndum sobre l'autodeterminació. Tot i la decisió judicial, els organitzadors mantenen la consulta prevista per diumenge. La consulta es podrà fer però sense cobertura de l'Ajuntament. I a més, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya autoritza la Falange Española a manifestar-se a Arenys el mateix dia de la consulta i no una setmana després, com ordenava la Generalitat.

En la interlocutòria, s'admet que hi ha risc d'enfrontaments violents però s'anul·la l'ordre del Departament d'Interior de canviar la data de la manifestació. El motiu, segons el jutge, és que amb un canvi d'ubicació de la protesta ja n'hi ha prou. A més, assenyala que si s'endarrerís la manifestació falangista això suposaria una alteració de tal magnitud que equivaldria a la pràctica a una prohibició.

En canvi, la justícia ha donat un revés a l'Ajuntament d'Arenys. No li permet que s'involucri en la consulta de diumenge que ve. La magistrada del cas diu que el consistori s'ha extralimitat en les seves funcions envaint competències reservades exclusivament a l'Estat. Per tant, dictamina que l'Ajuntament no pot donar cap tipus de suport, ni logístic ni polític, al referèndum independentista.

Això vol dir que la consulta, impulsada per una plataforma ciutadana, es podrà fer però sense tenir l'empara institucional. Els organitzadors s'han reunit aquest dimecres en assemblea per decidir el lloc on ubicaran les urnes per a la consulta. La reunió ha acabat sense una decisió en ferm. Diuen que volen estudiar més a fons la decisió judicial i que, per tant, la porta es manté oberta tant a utilitzar un local municipal com un dels que han ofert diversos veïns de la població.

Abans de la decisió judicial, l'alcalde d'Arenys de Munt havia demanat a l'advocat de l'Estat que s'inhibís del cas per la seva vinculació a la Falange. L'alcalde d'Arenys, Carles Móra, havia dit que això el condiciona en la seva funció. A més, l'alcalde ha subscrit alguns paral·lelismes que s'han fet entre aquest cas i un altre d'hipotètic: "Em sembla que ho he dit molt clar. Us recordeu de l'exemple que he posat d'un exnazi que fos el responsable de dir si un israelià és culpable o no?"
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut