Mèxic

La justícia mexicana avala l'ús lúdic de la marihuana

La decisió obre la porta a la legalització d'aquesta droga i suposa un gir històric en un país castigat pel narcotràfic

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem de Mèxic ha avalat el conreu i consum de marihuana amb finalitats lúdiques. Segons aquest tribunal, és més important la llibertat individual que el perjudici a la salut que pugui causar la marihuana. Es tracta d'un gir històric en un país que és el segon productor mundial de marihuana del món, després del Marroc, i que ha protagonitzat els últims anys una guerra aferrissada contra els narcos.

Tot i que la decisió de la justícia mexicana afecta només la demanda presentada per quatre particulars, el president Enrique Peña Nieto admet que cal una reflexió més general: "Aquesta posició obre un debat ampli perquè, eventualment, es pugui regular el consum de la marihuana."

El pronunciament de la justícia mexicana ha motivat manifestacions a favor i en contra de la resolució. La majoria dels ciutadans no són partidaris de la despenalització de la marihuana però tothom té clar a Mèxic que la lluita contra el narcotràfic s'ha perdut. Es calcula que el combat entre l'Estat i els narcos ha deixat 80.000 morts i 20.000 desapareguts els últims anys.

Els partidaris de la legalització d'aquesta droga diuen que suposaria un cop a les finances dels narcotraficants i, també, una reducció de la violència. Amb aquest primer pas, Mèxic s'afegeix al camí obert per l'Uruguai i alguns estats dels Estats Units.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut