Molins antics i moderns conviuen a Holanda (Uberprutser)
Molins antics i moderns conviuen a Holanda (Uberprutser)

La justícia holandesa obliga el govern a reduir les emissions de gasos hivernacle

Xavier DuranActualitzat

El govern holandès haurà de reduir un 25% les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2020. I ho haurà de fer per imperatiu legal. El govern ha perdut l'apel·lació que va fer a una sentència del 2015 en què se l'obligava a aquesta reducció. Això responia a la denúncia presentada per l'ONG Urgenda en nom de 900 ciutadans holandesos.

Urgenda basava la seva demanda en el fet què el govern no havia fet prou per protegir els ciutadans, tenint en compte els riscos que per al país presenta el canvi climàtic. I això és el que ha tingut en compte el Tribunal en les seves conclusions:

"Considerant els probables grans perills, s'han de prendre mesures més ambicioses a curt termini per reduir les emissions de gasos hivernacle per protegir la vida i la família dels ciutadans d'Holanda."

Entre el 1990 i el 2015, les emissions de diòxid de carboni van augmentar lleugerament, fet que va ser compensat per la reducció en altres gasos d'efecte hivernacle, com el metà i l'òxid de nitrogen.  

Després de la sentència del 2015, el govern es va comprometre a reduir les emissions un 49% el 2030,  sempre en relació amb el 1990. Però no havia detallat els plans per aconseguir-ho. A principis d'aquest any va anunciar que el 2024 tancaria dues de les cinc centrals tèrmiques de carbó que hi ha al país. Les altres tres funcionarien fins al 2030. 

El tribunal ha desestimat l'al·legació governamental que la justícia no ha d'interferir en les decisions que prenguin el govern i el Parlament. Els jutges han considerat que l'estat ha de protegir els ciutadans dels efectes del canvi climàtic.

El govern ha dit que reflexionarà sobre la presentació d'un últim recurs al Tribunal Suprem. Tot i així, és possible que, en previsió d'una nova derrota, es vegi obligat a començar a implantar mesures per poder complir la sentència, si és el cas, el 2020.

ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàtica
Anar al contingut