La justícia gallega tomba el certificat Covid per entrar als bars i locals d'oci
El 24 de juliol s'aplicava a Galícia l'obligació de mostrar el certificat Covid per entrar als locals

La justícia gallega tomba el certificat Covid per entrar als bars i locals d'oci

El TSXG diu que la Xunta no els va remetre l'ordre que imposava aquest requisit per ser autoritzat judicialment i per tant no tenia vigència

El Tribunal Superior de Xustiza de Galicia,TSXG, no avala l'obligació de presentar un certificat Covid-19 per accedir als establiments hotelers i locals d'oci nocturn als municipis on hi hagi la incidència més elevada del virus perquè l'ordre no va ser autoritzada judicialment.

Els magistrats expliquen que la Xunta només va notificar al TSXG per ser sotmesa a autorització l'ordre del 21 de juliol, en què s'establien mesures de prevenció com la limitació de les reunions, però no l'ordre del 22 de juliol, que contenia el requeriment de presentar el certificat Covid-19 per accedir als establiments d'hostaleria, restauració i oci. Per tant, l'ordre no va ser autoritzada i ara considera que no té vigencia. "Aquest procediment anòmal per part de la Xunta va portar a confusió", diuen els magistrats.

En conseqüència, la segona de les dues interlocutòries notificades aquest dijous denega les mesures cautelaríssimes per anul·lar aquesta l'obligació de presentar el certificat Covid-19, que van sol·licitar l'Associació Liberum i els hotelers de Santiago de Compostel·la, ja que les mesures que s'insta a suspendre "no tenen vigència a Galícia al no haver estat autoritzades pel TSXG".

Els hotelers de Santiago van presentar recurs a la mesura (EFE / Oscar Corral)

Pel que fa a la resolució emesa la setmana passada, que denegava la suspensió de la mateixa mesura sol·licitada per l'associació d'empresaris Lugo Monumental, el TSXG diu que "no es va fer cap menció de les raons que s'exposen en les presents actuacions en donar per fet que les mesures que s'instava a suspendre havien estat sotmeses a prèvia autorització pel TSXG". Tampoc es va traslladar el recurs presentat per la Xunta de Galicia a l'espera d'acabar la tramitació de la resolució emesa aquest dijous.

Galícia i Cantàbria han estat les úniques comunitats on el requisit del certificat Covid per entrar a locals de restauració i oci nocturn ha entrat en vigor, a finals de juliol. Però en cap dels dos casos la mesura ha estat avalada per un tribunal.

El certificat es demana per entrar a bars, restaurants i locals d'oci (EuropaPress / Rosa Veiga)

El Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria va tombar la mesura la setmana passada, estimant un recurs presentat per l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cantàbria. La justícia també va suspendre cautelarment el semàfor Covid, que va proposar la conselleria de Sanitat, segons la qual s'augmentaven de 19 a 27 els municipis amb nivell d'alerta 3. Als municipis amb nivells 3 i 4 de risc, es requeria el certificat Covid per entrar a l'interior dels locals de restauració. El govern càntabre va anunciar un recurs.

A les Canàries, el TSJ va tombar cautelarment l'aplicació per considerar que no és funció dels cambrers fer de controladors de la salut pública i perquè creu que envaeix el dret a la intimitat personal. Però la mesura no s'havia aplicat prèviament.

Andalusia tampoc aplicarà la mesura si els tribunals no l'avalen.

Mentre que, de moment, Catalunya descarta aplicar aquest certificat fins que tothom hagi tingut accés a la vacuna. 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Galícia
Anar al contingut