Retiren la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè les euroordres estan suspeses

El Tribunal General de la Unió Europea considera que no hi ha risc de detenció
Actualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

El Tribunal General de la Unió Europea, TGUE, ha retirat aquest divendres provisionalment la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Creu que no hi ha risc que els detinguin de forma imminent.

Argumenta que la immunitat dels tres eurodiputats per anar als plens del Parlament Europeu que es facin a Estrasburg, en territori francès, es manté intacta i que no s'ha acreditat que sigui probable la seva entrega i detenció a les autoritats espanyoles. Per tant, considera, no hi ha una situació d'urgència que justifiqui tornar-los la immunitat de forma provisional.

Segons l'equip legal dels eurodiputats, la resolució afirma que fins i tot les ordres de detenció a Espanya estan sense efecte. Gonzalo Boye ha explicat a TV3 que el text - en el seu punt 54 - diu que "segons les autoritats espanyoles les ordres nacionals de detenció també estarien suspeses". L'advocat ha explicat que demanaran al Suprem si això és així.


Euroordres suspeses

Les euroordres contra ells estan suspeses mentre el TGUE no doni una resposta a la consulta que va fer ​el Tribunal Suprem el març passat perquè li aclareixen en quins casos es poden denegar les extradicions. En funció de la resposta de la justici europea, el jutge Pablo Llarena decidirà si manté les euroordres, si les retira o si n'emet de noves.

Alhora, el Parlament Europeu els havia retirat la immunitat acceptant la petició del Tribunal Suprem espanyol per investigar-los malgrat ser eurodiputats.

Al juny, però, la justícia europea els l'havia tornat de manera provisional arran d'un recurs de la seva defensa, que al·legava que no podien fer la seva feina d'eurodiputats i viatjar, per exemple, a França, on es fan, a Estrasburg, alguns plens del Parlament Europeu.

Ara, el tribunal desestima aquesta demanda. La decisió, però, pot ser recorreguda novament.

L'advocat de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boye, diu que, segons el tribunal, les mesures cautelars "no són necessàries":


L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha tret importància a la decisió:

 

Des de Junts per Catalunya han manifestat que "els drets polítics" dels tres eurodiputats "no corren perill". En cas que es reactivessin les euroordres, diuen, el Tribunal General de la UE tornaria a donar les cautelars.

"La decisió no va en contra de la resolució del Parlament Europeu, sinó que es pronuncia sobre les garanties del seu procediment", ha dit Josep Costa, des de l'equip jurídic de Junts.

Aquest divendres, els tres exiliats són a Perpinyà en un acte del Consell per la República. Toni Comín ha afirmat: "Tinc la intenció de quedar-me uns quants dies" a la Catalunya Nord.

 

Tres euroordres

La primera euroordre contra els líders dels procés es va activar entre el novembre i el desembre de 2017. Afectava Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig. Presentada per la jutge Carmen Lamela de l'Audiència Nacional després d'enviar a la presó Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carles Mundó, Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Joaquim Forn i Santi Vila.

El desembre del 2017, el Tribunal Suprem es queda la causa, i el jutge Pablo Llarena retira totes les euroordres perquè tem que puguin ser extradits només per malversació i no per sedició.

La segona euroordre, activada entre el març i el juliol del 2018, l'emet el jutge del Suprem, Pablo Llarena, després de tornar a enviar a la presó alguns dels líders del procés. Afecta Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret.

Amb aquesta euroordre, Carles Puigdemont és detingut a Alemanya quan tornava en cotxe d'una conferència a Finlàndia. El 12 de juliol, el tribunal alemany de Schleswig-Holstein rebutja l'extradició de Puigdemont per rebel·lió. Només accepta entregar-lo per malversació. Una setmana després, Llarena torna a retirar totes les euroordres.

La tercera euroordre és la que ara està aturada. Es va activar el mateix dia de la sentència condemnatòria del procés contra Carles Puigdemont. I uns dies després, contra Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Les euroordres van quedar paralitzades quan Puigdemont, Comín i Ponsatí van aconseguir acreditar-se com a eurodiputats.  La de Lluis Puig va ser desestimada per la justícia belga.

ARXIVAT A:
Toni Comín Clara Ponsatí Parlament Europeu Carles Puigdemont Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut