Seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg
Seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg

La justícia europea reconeix un complement de maternitat a un pare

Els homes amb pensió d'invalidesa i dos fills tenen dret a cobrar el complement de la Seguretat Social espanyola

Sílvia MateuActualitzat

Un pare amb pensió d'invalidesa podrà cobrar un complement que fins ara només podia cobrar una mare. La reclamació d'un veí de Girona a qui la Seguretat Social havia denegat el plus va arribar fins al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El tribunal obliga Espanya a donar també als homes el complement de maternitat que només poden cobrar les dones amb almenys dos fills, si reben una pensió contributiva (inclosa la incapacitat permanent).

La sentència europea considera discriminatòria la llei espanyola, que permet un tracte diferent per sexes:

"La directiva europea relativa a la igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de Seguretat Social s'oposa a la norma espanyola, ja que els homes que es troben en una situació idèntica a la de les dones que perceben el complement de pensió controvertit no hi tenen dret".

 

El Tribunal de Luxemburg veu incorrecte fixar-se només en l'aportació demogràfica de les dones:

"Donat que l'aportació dels homes a la demografia és tan necessària com la de les dones, l'aportació demogràfica a la Seguretat Social no pot justificar per si sola que els homes i les dones no es trobin en una situació comparable en relació a la concessió del complement de pensió controvertit".

Espanya va justificar davant el Tribunal de Luxemburg que el plus de maternitat volia compensar la bretxa de les pensions que hi ha entre homes i dones quan han hagut d'interrompre la seva carrera professional a l'hora de tenir fills.

Segons l'advocat del demandant, aquest complement també el podran percebre els homes amb pensions de jubilació i viudetat.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere
Anar al contingut