Junqueras, a punt de reingressar a Lledoners després de suspendre-li el tercer grau (ACN / Estefania Escolà)
Junqueras, a punt de reingressar a Lledoners després de suspendre-li el tercer grau (ACN / Estefania Escolà)

La justícia europea rebutja el recurs de Junqueras sobre el seu escó a l'Eurocambra

El president d'Esquerra recorrerà al Tribunal de Justícia de la UE la decisió en primera instància presa a Luxemburg

Actualitzat

El Tribunal General de la Unió Europea ha tombat el recurs del president d'Esquerra, Oriol Junqueras, contra la decisió del Parlament Europeu de declarar vacant el seu escó. La justícia comunitària considera que l'Eurocambra no té competències per oposar-se a la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar el mandat de Junqueras com a eurodiputat.

Junqueras va presentar un recurs contra la decisió del president del Parlament Europeu, David Sassoli, de deixar vacant el seu escó a l'Eurocambra arran de les decisions dels tribunals i les autoritats electorals espanyoles. El Tribunal General de la UE, però, considera "inadmissible" aquest recurs:

"El president del Parlament Europeu no va fer més que transmetre a la institució informació sobre una situació jurídica preexistent, derivada exclusivament de les decisions de les autoritats espanyoles."

 

 

Perfil de Junqueras al web del Parlament Europeu, al gener, abans que se li retirés l'escó
Perfil de Junqueras al web del Parlament Europeu, al gener, abans que se li retirés l'escó (ACN)

 

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va determinar el desembre del 2019 que hauria d'haver estat considerat membre de ple dret del Parlament Europeu des de la proclamació dels resultats.

Contra aquesta decisió, la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem van decidir a principis del 2020 que el dirigent d'Esquerra no tenia immunitat per la condemna a 13 anys de presó i la inhabilitació en el judici del procés. Després de rebre la notificació d'aquesta decisió, l'Eurocambra va confirmar la vacant de l'escó.

Des del mes de juliol, l'escó de Junqueras al Parlament Europeu l'ocupa Jordi Solé, número tres d'Esquerra a la candidatura de les eleccions europees del 2019.  

 

 

Junqueras recorrerà al TJUE

El president d'ERC ha anunciat que recorrerà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea aquesta decisió. Fonts d'Esquerra han desitjat que el TJUE sigui "més receptiu" que el tribunal de primera instància amb el cas de Junqueras: "El TGUE ha perdut una oportunitat d'ajustar el dret de la Unió a les exigències dels drets fonamentals", assenyalen.

A banda dels litigis a la justícia europea, Junqueras està pendent del recurs de súplica davant del Tribunal Suprem per haver-li retirat el mandat com a eurodiputat.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasParlament EuropeuProcés català
Anar al contingut