Pell, erupció, lesions
La frase "respectuós amb la pell" en detergents o desinfectants pot induir a error el consumidor sobre els riscos, segons el TJUE (iStock/Eik Scott)

La justícia europea prohibeix posar "respectuós amb la pell" en detergents i desinfectants

La sentència, que considera que la frase pot induir a error respecte als riscos que comporta el producte, crea jurisprudència a tota la UE

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha prohibit aquest dijous la utilització de l'indicatiu "respectuós amb la pell" als biocides com ara detergents o desinfectants, perquè considera que pot induir a error el consumidor pel que fa a l'existència d'aquests riscos.

"Aquesta menció revesteix un caràcter enganyós que justifica la prohibició del seu ús en la publicitat del biocida en qüestió."

La sentència del TJUE estableix jurisprudència en el conjunt de la Unió Europea.

La decisió de la màxima instància administrativa europea ha respost així a una qüestió prejudicial del Tribunal Suprem Federal Civil i Penal d'Alemanya, que va demanar aclariments al tribunal comunitari a partir d'un cas que enfronta la cadena alemanya de drogueries dm-drogerie markt GmbH & Co KG (dm), que comercialitza el detergent "BioLYTHE".

A l'etiqueta d'aquest producte es mostren indicacions com "desinfectant ecològic universal per a múltiples usos", "desinfecció de la pell, mans i superfícies", "eficaç contra el coronavirus" i "respectuós amb la pell", "ecològic" i "sense alcohol".

L'associació alemanya de lluita contra la competència deslleial considera que es tracta de publicitat deslleial i va interposar una demanda davant dels òrgans jurisdiccionals germànics, sobre la base del reglament de la UE sobre biocides, que engloba productes com a desinfectants, conservants, plaguicides i altres.

No es pot induir a error respecte als riscos

La normativa comunitària assenyala que els biocides no es poden anunciar de manera que puguin induir l'usuari a error pel que fa als riscos que aquests productes poden comportar per a la salut, el medi ambient o respecte a la seva eficàcia.

El reglament apunta que en cap cas no podran aparèixer mencions com "biocida de baix risc", "no tòxic", "inofensiu", "natural", "respectuós amb el medi ambient", "respectuós amb els animals", ni "cap altra indicació similar".

El Suprem alemany va preguntar al Tribunal amb seu a Luxemburg si "respectuós amb la pell" es pot considerar que entra a la categoria de "cap altra indicació similar", extrem que ha confirmat el TJUE.

"Tant una indicació general com una indicació específica que minimitzin els riscos que poden comportar aquests productes, poden induir a error el consumidor pel que fa a l'existència d'aquests riscos."

El Tribunal ha afegit que "respectuós amb la pell" conté una connotació positiva que "evita l'evocació de qualsevol risc, de manera que no només pot relativitzar els efectes secundaris nocius del producte de què es tracta, sinó també donar a entendre que podria fins i tot ser beneficiós per a la pell".

 

ARXIVAT A:
SalutUnió EuropeaAlemanyaConsumSeguretatTJUE
Anar al contingut