Un assalt terrorista que va causar 330 morts, més de la meitat, nens (Reuters)
Un assalt terrorista que va causar 330 morts, més de la meitat, nens (Reuters)
Estrasburg

La justícia europea condemna Rússia a pagar 3 milions per la massacre de Beslan

El Kremlin considera inacceptable la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans sobre l'acció terrorista en una escola d'Ossètia del Nord, que fa tretze anys va causar 330 morts, dels quals 180 eren nens.

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Rússia a pagar una multa de tres milions d'euros per errors greus en la crisi dels ostatges de Beslan, fa 12 anys i mig. L'assalt d'un comando rebel protxetxè en una escola d'aquesta localitat d'Ossètia del Nord va acabar amb 330 morts, dels quals 180 eren nens.

Segons el Tribunal Europeu, Rússia no va protegir prou el dret a la vida de les víctimes. A la sentència, s'assenyalen violacions de drets per inacció en matèria de seguretat malgrat conèixer l'amenaça, deficiències greus en la investigació per no haver minimitzat riscos durant el rescat dels ostatges, i errors per la força letal utilitzada per les forces de seguretat, que va causar víctimes addicionals entre els segrestats.

 

 

Els fets van passar l'1 de setembre del 2004, quan rebels armats que reclamaven la fi de la guerra a Txetxènia van prendre, com a ostatges, 1.200 persones d'una escola de Beslan, a Ossètia del Nord. L'assalt, amb la posterior intervenció de les forces russes, va acabar amb més de 330 civils morts, més de la meitat nens, i prop de 750 ferits.

Moscou considera inacceptable la sentència del tribunal d'Estrasburg. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, diu que un país que va ser atacat d'aquella manera no pot estar d'acord amb una decisió judicial com aquesta:

"Aquesta formulació és inacceptable per aquells països que pateixen repetits atacs terroristes i, desgraciadament, la llista creix cada dia."

Peskov ha afegit que, més enllà d'aquesta valoració, que "té caràcter emocional", s'haurà d'esperar a fer una anàlisi jurídica del veredicte.

♦ Condemnen a cadena perpètua l'únic assaltant de Beslan que va salvar la vida

♦ La comissió conclou que l'assalt a una escola de Beslan s'hauria pogut evitar

Anar al contingut