Dona amb vel integral (Reuters)
Dona amb vel integral (Reuters)
Estrasburg

La justícia europea avala la prohibició del vel integral islàmic en espais públics

El Tribunal Europeu dels Drets Humans dona la raó a Bèlgica en una sentència que considera que en democràcia és essencial la convivència amb la cara destapada

Actualitzat

Prohibir l'ús del vel integral islàmic en espais públics és legal. Ho recull una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a la ciutat francesa d'Estrasburg, que dóna la raó a dues sentències de la llei de Bèlgica que prohibeix el nicab perquè tapa tota la cara, excepte els ulls. La legislació belga estableix sancions penals que van des d'una multa fins a presó per aquests delictes.

Tres dones havien presentat dos recursos al·legant que la prohibició vulnera els drets fonamentals i la convicció religiosa però els jutges han desestimat les seves al·legacions. La sentència considera que, en democràcia, és essencial la convivència amb la cara destapada. El tribunal diu, per tant, que la mesura legal adoptada a Bèlgica passa "per necessària en una societat democràtica". I manté d'aquesta manera la jurisprudència aplicada en una altra sentència sobre França al 2014 en els mateixos termes i sobre circumstàncies similars.

 

 

Les demandants de les dues sentències belgues eren, per una banda, la ciutadana belga Samia Belcacemi i la marroquina Yamina Oussar, que van recórrer juntes, i per l'altra, la belga Fouzia Dakir.

Les decisions de la justícia belga van provocar reaccions molt crítiques d'organitzacions com Liberty, que va dir que la llei constitueix "una estigmatització", o el Centre de Drets Humans de la Universitat de Gant, que va assenyalar que, mentre la normativa belga penalitza les dones amb nicab, no es castiga "les persones que obliguen a altres a portar el vel integral."

♦ Bèlgica, primer país que prohibeix l'ús del burca als espais públics

 

Anar al contingut