Clara Ponsatí en una compareixença a l'Eurocambra sobre el suplicatori, al febrer (ACN / Natàlia Segura)

La justícia escocesa tanca el cas d'extradició de Ponsatí perquè ara viu a Bèlgica

El tribunal es declara no competent i dona per acabat el procés després de tres anys

Virgínia Arqué Nueno/Agències

La justícia escocesa ha renunciat a tramitar el procés d'extradició de Clara Ponsatí perquè en aquests moments l'eurodiputada està vivint a Bèlgica.

"El tribunal no té competència en aquest assumpte. No es pot extradir algú que no és aquí", ha declarat, en el seu escrit, el jutge Nigel Ross, que ha portat el cas.

Clara Ponsatí va traslladar el seu domicili a Bèlgica quan va ser elegida eurodiputada i, per tant, ja no resideix a Escòcia. Aquest dijous hi ha hagut la vista a Edimburg per examinar si havia de continuar el procés judicial, a la qual ella no ha assistit.

L'advocat de l'exconsellera, ara eurodiputada, ha fet un llarg fil a Twitter on ha explicat que, després de 3 anys, "el procés d'extradició s'ha donat per acabat a Escòcia" i ha agraït, en nom de Ponsatí, el suport rebut tot aquest temps.

Aamer Anwar ha recordat que a Ponsatí se l'acusava de sedició per la seva participació en el referèndum de l'1-O del 2017, "un delicte arcaic inventat al segle XVI pels tribunals europeus" per frenar l'avenç de la democràcia, ha dit, i ha destacat que "cada cop que Espanya ha anat als tribunals estrangers, ha perdut".

També el president Carles Puigdemont s'ha pronunciat sobre la decisió de la justícia escocesa a través d'una piulada a Twitter:

"La justícia escocesa és, abans que res, justícia. A Europa és el que hi acostumem a trobar. En canvi, la justícia espanyola és, abans que res, espanyola. Aquesta és la gran diferència."

Amb el canvi de domicili, la competència ara podria passar als tribunals belgues, si el jutge Pablo Llarena emet una nova euroordre contra Ponsatí a la justícia belga.

Les euroordres, suspeses

El 30 de juliol el Tribunal General de la Unió Europea va retirar la immunitat a l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí en considerar que no hi havia risc que fossin detinguts perquè "la immunitat que empara els diputats durant els seus desplaçaments a les reunions del Parlament o quan en tornin està jurídicament intacta" i perquè les euroordres contra ells, a més, no estan actives.

Les peticions d'extradició dictades contra Puigdemont, Comín i Ponsatí pel Tribunal Suprem estan suspeses mentre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea no es pronunciï sobre la qüestió prejudicial plantejada pel jutge Pablo Llarena al març, que va demanar saber en quins casos es poden denegar les extradicions.

En funció de què resolgui el Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea, Llarena haurà de decidir si manté les euroordres, si les retira o si n'emet de noves.

ARXIVAT A:
Judici procésTribunal Suprem Unió Europea
Anar al contingut