Mariano Rajoy, en un acte el mes passat a la Casa de América de Madrid (EFE / David Fernández)
Mariano Rajoy, en un acte el mes passat a la Casa de América de Madrid (EFE / David Fernández)

La justícia dona la raó a Rajoy i atura la declaració a Andorra per l'operació Catalunya

L'Audiència de Madrid es corregeix i anul·la la decisió que avalava que Andorra pogués investigar l'expresident del govern espanyol

Actualitzat

L'Audiència de Madrid dona ara la raó a l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i congela la comissió rogatòria que va emetre Andorra per l'operació Catalunya.

L'Audiència Provincial ha anul·lat la decisió del mes passat en què avalava que el Principat pogués investigar l'expresident del govern espanyol i els antics ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz per suposadament haver extorsionat banquers andorrans per obtenir dades bancàries de líders independentistes.

En la interlocutòria d'ara, els magistrats de la Secció Segona estimen el recurs de queixa de Rajoy i ordenen al jutjat competent que se'ls consideri personats en el procediment. És per això que se sol·licita que el jutjat admeti els recursos que demanaven no tramitar la comissió rogatòria d'Andorra.

Una comissió rogatòria és una forma de cooperació judicial internacional en què una autoritat judicial d'un estat demana a una autoritat d'un altre estat que porti a terme una diligència dins la seva jurisdicció.

Els magistrats detallen que el mes passat van donar per fet que la comissió rogatòria s'havia enviat a Andorra, basant-se en una diligència del jutjat d'instrucció número 32 de Madrid que deia que s'havia "retornat a les autoritats judicials" del Principat. En realitat, però, no era així.

La interlocutòria especifica que desconeixen quin és l'estat actual de la comissió rogatòria, a banda que ja s'ha retornat a Andorra i que el 20 d'octubre encara era al Ministeri de Justícia perquè aquell dia la sala contenciosa-administrativa va suspendre'n la devolució.

Per tant, l'Audiència sosté que ha de declarar nul·la la decisió de l'octubre i portar les actuacions al moment anterior. No fer-ho perjudicaria el dret dels recurrents "a un procés amb totes les garanties".


Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, amb Soraya Sáenz de Santamaría, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres (Europa Press / Marta Fernández)

Investigació al Principat

La justícia andorrana investiga una querella que acusa Rajoy, Montoro i Fernández Díaz de coaccions per obtenir informació bancària de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresident Oriol Junqueras o la família Pujol Ferrusola en els primers anys del procés independentista.

El Principat investiga l'expresident del govern espanyol i els dos antics ministres pels suposats delictes de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió, coaccions a òrgans constitucionals i creació de documentació falsa en relació amb els intents de conèixer "a través de vies il·legals" informació bancària secreta.

Concretament, els fets denunciats en les querelles estan relacionats amb suposades extorsions, coaccions i xantatges des del 2014 per part d'agents de la Policia Nacional a responsables de la Banca Privada d'Andorra (BPA).

Les defenses de Rajoy, Montoro i Fernández Díaz al·leguen que se'ls van vulnerar els drets perquè el jutjat d'instrucció 32 de Madrid, en tramitar la comissió rogatòria, no va fer el "previ control de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional".

Rajoy, en un acte de la Universitat Internacional Menéndez y Pelayo, el mes de juliol passat
Rajoy, en un acte de la Universitat Internacional Menéndez y Pelayo, el mes de juliol passat (Europa Press / César Ortiz)
ARXIVAT A:
Procés catalàMariano RajoyAndorra
Anar al contingut