Una dona davant la seu de CaixaBank, a València, en una imatge d'arxiu (EFE/Manuel Bruque)
Barcelona

La justícia declara nul·les les hipoteques multidivisa de CaixaBank per abusives

L'entitat financera haurà de passar a euros els crèdits heretats de Barclays, segons una sentència que admet recurs

RedaccióActualitzat

La justícia obliga CaixaBank, com a hereva de Barclays, a anul·lar les hipoteques que es van constituir amb divises. Considera que són abusives i obliga l'entitat financera a passar-les a euros.

La sentència del jutjat mercantil número 3 de Barcelona ha dictaminat que aquestes hipoteques multidivisa no eren transparents i condemna CaixaBank a eliminar-les dels contractes.

El banc recorrerà la sentència, que encara no és ferma, però que podria obligar-lo a tornar als clients els diners que han pagat de més.

CaixaBank, com a hereva de Barclays, ha de recalcular les hipoteques en euros (Marta Casado Pla)


Les hipoteques multidivisa van ser molt llamineres abans de la crisi financera, quan monedes com el ien japonès o el franc suís estaven baixes i les quotes havien de sortir més barates.

La situació va canviar i hi va haver clients que es van enganxar els dits.

La jutge considera que el client no podia preveure les conseqüències econòmiques i ignorava el risc que li apugessin les quotes si es devaluava l'euro i també creixés la quantitat total a retornar del préstec. El client, diu, no podia "preveure, sobre la base de criteris precisos i comprensibles, les conseqüències econòmiques del que havia contractat".

 

L'associació de defensa dels consumidors Asufin, que és qui ha portat aquesta demanda col·lectiva a judici, destaca que la novetat és que CaixaBank haurà de recalcular el préstec en euros i tornar als clients els diners pagats de més, i ho haurà de fer d'ofici, "sense haver d'emprendre l'afectat un plet individual ni personar-se a l'oficina bancària".

Com que CaixaBank ha dit que recorrerà la sentència, aquest punt no quedarà clar fins que es dicti la sentència final.

Asufin calcula que Barclays, que és qui va comercialitzar aquestes hipoteques, va incrementar "exponencialment" la col·locació entre els clients entre els anys 2005 i 2008, i va passar de 194 a 1.450 milions d'euros.

 

 

ARXIVAT A:
BancaJudicialHabitatgeHipoteques
Anar al contingut