El TSJC tomba la petició d'ampliació del toc de queda i el manté en només 19 municipis
Aglomeracions aquest cap de setmana a les festes de Gràcia de Barcelona (EFE/Quique García)

El TSJC tomba la petició d'ampliació del toc de queda i el manté en només 19 municipis

El govern havia demanat ampliar-lo a 62 municipis, les poblacions de més de 20.000 habitants amb més casos de Covid diagnosticats

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC, ha rebutjat aquest dilluns la modificació del toc de queda proposada pel govern de la Generalitat, que el volia ampliar a 62 municipis.

Per tant, aquesta mesura per limitar la mobilitat durant la nit i la matinada queda només vigent en els 19 municipis en què es va autoritzar la setmana passada.


La policia ha de controlar també de nit

Per rebutjar-ho el TSJC diu que "el control de les interaccions socials no és una mesura que hagi d'autoritzar" la justícia, i que la policia ha de poder controlar també de nit sense toc de queda:

"L'acreditada possibilitat de control de tot tipus d'interaccions socials en horari diürn per la policia justifica que no resulta indispensable la restricció dels drets fonamentals que implica el toc de queda perquè es pugui fer en l'horari que hauria de comprendre la prohibició de circulació i deambulació per les vies públiques."

El text de la resolució assegura que "l'Administració disposa de mitjans igualment efectius i menys lesius" amb els drets i les llibertats per fer respectar la "distància social" i l'ús de la mascareta.

La decisió l'ha presa la "sala de vacances" del TSJC, formada pels magistrats Javier Aguayo, Amador García i Carlos Ramos, mantenint els criteris que van fer servir la setmana passada.

Llavors van considerar que el toc de queda "no era indispensable per salvaguardar la salut pública", i ara insisteixen que no entren en si és o no una qüestió d'ordre públic.

I atribueixen a la proposta de modificació del govern la intenció de mantenir l'ordre públic, limitant les interaccions socials i els botellots, i neguen que això sigui un criteri sanitari.


"És una qüestió sanitària"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat la decisió del TSJC, assegurant el contrari: que no és un problema policial, sinó sanitari.

"Si tenim encara avui 460 malalts a les UCI i més de 1.400 ingressats als hospitals, no és una qüestió d'ordre públic, és una qüestió sanitària, i per tant necessitem tenir instruments que evitin nous contagis, especialment ara que estem baixant, i que necessitem poder arribar a l'inici de curs amb les màximes garanties."

Aragonès ha afegit que si hi hagués una normativa específica estatal aplicable, no caldria que aquest tipus de decisions les hagi de prendre l'aparell judicial.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha insistit que la proposta es basava només en "criteris epidemiològics", com el nombre de malalts als hospitals i de contagis al carrer:

"Nosaltres quan fem aquesta sol·licitud la fem basant-nos en criteris epidemiològics i són que, a data d'avui, encara tenim un alt nivell de contagi, pràcticament 10.000 contagis a la setmana."


Expectatives frustrades

El govern confiava que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avalés l'aplicació d'un nou toc de queda per a les grans ciutats, després de les aglomeracions i festes a les nits d'aquest cap de setmana, el primer sense un confinament nocturn generalitzat.

Dijous, el TSJC va rebutjar la proposta de l'executiu de prorrogar el toc de queda durant una setmana més en 148 municipis i va limitar la restricció a 19 localitats, com Amposta, Alcarràs o Torroella de Montgrí, i entre les quals no figuraven ni Barcelona ni l'àrea metropolitana. El tribunal va acotar la prohibició a localitats de més de 5.000 habitants amb més de 250 casos.


Nou criteri del govern

Després del primer revés, el govern de Pere Aragonès va reformular la petició. Per ampliar el toc de queda de 19 a 62 municipis, va plantejar sumar-hi les poblacions de més de 20.000 habitants amb una incidència igual o superior als 125 casos per 100.000 habitants.

Consulta en aquest llistat els municipis que entraven en el criteri proposat pel govern:

 

L'argument de Salut era que a les grans ciutats és on sol haver-hi més concentració de persones en espais reduïts i que les interaccions socials en horari nocturn són "les més freqüentades per les franges d'edat amb més incidència de la malaltia actualment".

Milers de desallotjats

La intenció era que el nou toc de queda evités que es repetissin aglomeracions com les que s'han vist les últimes matinades, sobretot a Barcelona.

La primera nit sense toc de queda, la de dijous a divendres, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana ja van desallotjar més de 4.000 persones a la capital catalana i se n'han de sumar 11.000 més en nits posteriors, sobretot a Gràcia, que ha acabat de celebrar la festa major. Ciutat Vella i les platges han estat altres zones conflictives.

La Guàrdia Urbana ha desallotjat molts joves les últimes matinades (EFE/Quique García)

No només ha estat a Barcelona. La policia també ha dissolt botellots en altres poblacions catalanes, sobretot a la costa, però no hi ha hagut incidents importants.

El cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha advertit que aquests botellots provocaran un augment dels contagis entre els menors de 40 anys, "que encara no tenen unes taxes de vacunació prou altes per frenar la transmissió".

Trilla ha demanat a la Generalitat i a la justícia que facin un esforç per equilibrar drets amb determinades obligacions.

 

ARXIVAT A:
Toc de quedaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut