Façana del Tribunal d'Apel·lacions de Londres
El Tribunal d'Apel·lacions de Londres ha rebutjat mantenir el menor amb vida (Flickr/It's No Game)
Londres

La justícia britànica ordena desconnectar un nen de 12 anys en coma per un repte viral

Segons la mare, Archie Battersbee va quedar inconscient després de seguir un desafiament de TikTok

RedaccióActualitzat

La família d'Archie Battersbee, un nen britànic de 12 anys que està en coma des de l'abril passat, ha intentat, fins ara sense èxit, evitar que el desconnectin de les màquines que el mantenen amb vida.

La justícia britànica ha rebutjat dues vegades la petició de la família.

Un cop esgotades aquestes vies, s'han adreçat al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, que aquest dimecres ha rebutjat el recurs dels pares.

Segons ha explicat el TEDH, el president del tribunal ha decidit "no aplicar la mesura provisional sol·licitada" i declarar les queixes dels demandants "inadmissibles"

Els pares del nen han comparegut a les portes del Royal London Hospital i han explicat que estan "destrossats" per la decisió. La mare, Hollie Dance, ha admès que aquesta era la seva "última opció". 

Ara, la seva batalla és treure l'Archie de l'hospital:

"Va venir a aquest hospital perquè l'operessin. I li han fallat. Per tant m'agradaria que en surti com més aviat millor i que li puguem dir adeu en un centre per a malalts terminals, per poder estar el seu costat sense soroll ni caos."

Segons la mare, el nen hauria quedat inconscient després de seguir un repte viral de TikTok, que consistia a aguantar-se la respiració fins a desmaiar-se. La família el va trobar amb una corda al voltant del cap, a casa seva, a Southend, a l'est de Londres.

El menor està ingressat en un hospital de Londres en estat de "mort cerebral", segons els mitjans britànics. Com que no ha tornat a recuperar la consciència, el 15 de juliol la justícia va sentenciar que continuar oferint suport vital al nen era "contrari als millors interessos" del menor.


Les dues negatives de la justícia britànica 

Dilluns, el Tribunal d'Apel·lacions va rebutjar el recurs que els pares del menor van presentar per intentar que no el desendollessin i va ordenar dilluns que dimarts a les 12 del migdia (la 1 a Catalunya) se li retirés el suport vital.

Tot i la negativa, els jutges van donar unes hores més a la família perquè considerés altres recursos.

Els pares van aprofitar aquesta escletxa per presentar al Tribunal Suprem britànic un recurs contra la decisió dimarts al migdia. Els jutges van estudiar el cas amb urgència i van dictaminar també en contra del desig dels pares. 

El Tribunal argumenta que només podria admetre el recurs si la sentència anterior faltés al dret o no estigués ben fonamentada i remarca que "no hi ha cap perspectiva de recuperació significativa" del menor: 

"Fins i tot si es mantingués el tractament de manteniment de la vida, l'Archie moriria en el transcurs de les properes setmanes per insuficiència d'òrgans i després insuficiència cardíaca. El manteniment del règim mèdic, com va sostenir el jutge Hayden en una argumentació molt empàtica, 'només serveix per allargar-ne la mort'."

Els jutges afegeixen l'anterior resolució judicial va ser "correcta" en aplicació de les lleis vigents i acaben dient que han arribat a aquesta conclusió "amb una gran pena" i traslladen "la més profunda solidaritat als pares de l'Archie en aquest moment tan trist". 

En la resolució, el Suprem mostra la "gran solidaritat amb la difícil situació dels devots pares de l'Archie, que s'enfronten a una circumstància que és el malson de tots els pares: la pèrdua d'un fill molt estimat". 


Els arguments del Tribunal d'Apel·lacions

El govern britànic ha evitat pronunciar-se en aquest afer, però va traslladar amb urgència a la justícia la demanda del Comitè dels Drets de les Persones Discapacitades de les Nacions Unides.

És a petició d'aquest organisme que la justícia es va pronunciar dilluns.

L'advocat dels familiars del nen va al·legar que retirar els mecanismes de respiració i alimentació al menor suposava una "violació flagrant i inacceptable del dret internacional".

I es va remetre al fet que el Regne Unit va ratificar fa més de 15 anys la convenció pels drets de les persones amb discapacitat.

Aquest argument, però, no ha convençut el Tribunal d'Apel·lacions, que manté que la carta de drets en què es va basa el comitè "no és part de la llei del Regne Unit" i no seria "apropiat" incorporar-la a les decisions judicials britàniques.

El Suprem ha reiterat aquests arguments i ha considerat "acurada" la sentència anterior. 

Per la mare del menor, Hollie Dance, que té el suport d'una organització cristiana, l'aturada del suport vital és una decisió d'una "crueltat extraordinària". "L'Archie té el dret que les decisions que afecten la seva vida i mort siguin examinades per un organisme internacional de defensa dels drets humans", ha afirmat.

En declaracions que ha recollit la BBC aquest dimarts al matí, la mare afegia que el millor per a l'interès del seu fill és que "se li doni la possibilitat de recuperar-se. Si no ho fa, no ho fa, però que se li doni temps":


El jutge Andrew McFarlane ha rebutjat continuar mantenint el menor amb vida. "El seu sistema, els seus òrgans i el seu cor s'estan apagant", va manifestar.

La desconnexió estava prevista per a l'1 d'agost a les 14 hores, però el recurs li va concedir una petita pròrroga.

ARXIVAT A:
Regne UnitInfància TikTok
Anar al contingut